Постачання Tesla цьогоріч досягнуть рекордних 1,8 млн авто, але не виправдають очікувань Ілона Маска /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Постачання Tesla цьогоріч досягнуть рекордних 1,8 млн авто, але не виправдають очікувань Ілона Маска

Getty Images

Автовиробник Tesla готується оголосити про ще один рекордний квартал по постачанню електромобілів, пише Reuters. Проте показник, ймовірно, не дотягне до амбітної мети в 2 млн на рік, яку генеральний директор Ілон Маск озвучив на початку 2023-го.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними 14 аналітиків, опитаних LSEG, у 2023 році, Tesla, ймовірно, поставила 1,82 млн автомобілів у всьому світі, що на 37% більше, ніж у 2022-му, при цьому в четвертому кварталі було поставлено близько 473 000 одиниць.
  • Зіткнувшись із уповільненням продажів, Tesla скористалася своїм лідируючим у галузі прибутком і знизила ціни на свої чотири моделі автомобілів в усьому світі в 2023 році, приділивши особливу увагу Китаю, де компанія поступилася часткою ринку місцевим брендам, зокрема BYD.
  • Однак цінова війна та уповільнення попиту на електромобілі спонукали автовиробників, серед них і Ford Motor, відмовитися від своїх планів з електрифікації, внаслідок чого Tesla стала безперечним лідером у США, що дало змогу її акціям більш ніж подвоїтися цього року.
  • «Четвертий квартал, як правило, є найсильнішим у році з погляду поставок Tesla, ми очікуємо, що цього року ситуація повториться», – сказав Гаррет Нельсон, старший аналітик CFRA Research.

Контекст

У січні Маск заявив, що Tesla має потенціал досягти 2 млн поставок цього року, якщо не відбудеться форс-мажор. Але зовсім недавно, у жовтні, він попередив, що більш висока вартість запозичень чинить тиск на попит.

Аналітики, опитані Visible Alpha, очікують, що наступного року Tesla здійснить 2,2 млн поставок. Більшість вважають, що нещодавно випущеного Cybertruck та оновленої Model 3 недостатньо для підвищення попиту.

Маск сказав, що Cybertruck становитимуть невеликий відсоток автомобілів Tesla, які будуть випускатися наступного року, і що є «величезні проблеми» у досягненні масового виробництва пікапа.

За результатами третього кварталу Tesla збільшила виторг на 9%, водночас чистий прибуток впав у 1,8 раза. Валова маржа на автомобіль, скоригована з урахуванням кредитів (які різко зросли) і лізингу, знизилася вдвічі порівняно з минулим роком, до приблизно $7000, що є найнижчим показником з початку 2018 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні