Категорія
Новини
Дата

Alibaba запідозрили у шпигунстві у Бельгії. Логістичний підрозділ перебуває під наглядом спецслужб через використання конфіденційних даних

Бельгійська розвідувальна служба стежить за головним логістичним центром Alibaba в Європі на предмет шпигунства, пише Financial Times. Служба безпеки Бельгії повідомляє, що логістичний підрозділ китайської групи перебуває під пильною увагою через використання конфіденційних даних.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейські уряди посилюють увагу до ймовірних ризиків для безпеки та економіки, що походять від китайських компаній.
  • Говорячи конкретно про логістичний підрозділ Alibaba у вантажному аеропорту в Льєжі, служби безпеки Бельгії повідомили Financial Times, що вони працюють над виявленням «можливого шпигунства та/або втручання», яке здійснюється китайськими організаціями, «включаючи Alibaba».
  • Alibaba, яка заперечує будь-які правопорушення, у 2018 році підписала угоду з Бельгією про відкриття хаба в Льєжі, пʼятому за величиною вантажному аеропорту Європи, вклавши €100 млн інвестицій у економіку регіону.
  • Але майже через два роки після відкриття Служба державної безпеки Бельгії (VSSE) продовжує стежити за операціями Alibaba після оцінок розвідки, розповіли люди, знайомі з ситуацією. Одна з галузей пильної уваги включає впровадження систем програмного забезпечення, які зіставляють конфіденційну економічну інформацію.
  • Служба безпеки заявила, що присутність Alibaba «є предметом уваги для VSSE» через законодавство, яке зобовʼязує китайські компанії ділитися своїми даними з китайською владою і спецслужбами. «Китай має намір і можливість використовувати ці дані з некомерційною метою», – заявило агентство.
  • Логістичний підрозділ Alibaba – Cainiao відкинув будь-які закиди про правопорушення. «Безпека даних та захист конфіденційності мають першорядне значення для нашого бізнесу. Ми дотримуємося всіх законів і правил, включаючи GDPR», – заявили в компанії, маючи на увазі правила ЄС щодо захисту даних.

Контекст

Майданчик у Льєжі – єдиний європейський логістичний центр, яким керує логістичний підрозділ Alibaba – Cainiao. В основному він займається товарами, що продаються безпосередньо європейським споживачам через сайт онлайн-покупок AliExpress.

Логістичний хаб знаходиться у промисловій зоні складів, що має вихід на аеродром аеропорту. Співробітники завантажують та вивантажують товари з літаків і безпосередньо доставляють їх до ангару площею 30 000 квадратних метрів для сортування та відправлення. Cainiao подає заявку на дозвіл збільшити площу своїх складів більш ніж утричі до 100 000 кв. м.

Побоювання щодо можливого шпигунства на цьому обʼєкті вперше були висловлені ще до будівництва хаба, зокрема в бельгійському парламенті. Тоді Китай рішуче відкинув «неспровоковані інсинуації» з приводу перебільшених «так званих ризиків безпеки від китайських компаній». У заяві VSSE для FT вказується, що побоювання щодо шпигунства все ще зберігаються після відкриття хаба.

Один із можливих ризиків шпигунства повʼязаний із програмним забезпеченням Cainiao, що використовується для оптимізації логістичних процедур, яке є частиною «електронної всесвітньої торгової платформи» Alibaba (EWTP). Cainiao може отримати доступ до даних про продавців, продукти, деталі транспорту та потоки, повідомила людина, знайома з його ІТ-системами.

Водночас Cainiao повідомила, що дані з її логістичного центру в Льєжі зберігаються на серверах, розташованих у Німеччині та керуються Alibaba Cloud, і що ці дані дають уявлення про її діяльність.

За даними митниці, минулого року в аеропорту Льєжа, який діє як сортувальний центр для покупок, що здійснюються по всій Європі, було оброблено близько 326 млн посилок загальним обсягом 1,1 млн т. Cainiao повідомила, що на її складі було опрацьовано менше половини цих посилок, але не розкрила точну цифру.

Торік у США сенатор-республіканець Марко Рубіо представив законопроєкт, підтриманий законодавцями від обох партій, про заборону китайської соціальної мережі TikTok. Усе через побоювання США, що програма може використовуватися для стеження за американцями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні