Tesla зіткнеться з розслідуванням ЄС стосовно субсидій Китаю для автовиробників /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Tesla зіткнеться з розслідуванням ЄС стосовно субсидій Китаю для автовиробників

Shutterstock

Tesla та європейські автовиробники, які експортують з Китаю до ЄС, братимуть участь у розслідуванні блоку з приводу того, чи отримує промисловість електромобілів країни несправедливі субсидії, заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, пише Financial Times. Автовиробник відправляє до Європи з Китаю більше електромобілів, ніж будь-який інший.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Це не обмежується тільки електромобілями китайських марок, це можуть бути й автомобілі інших виробників, якщо вони отримують субсидії на виробництво», – зазначив Домбровскіс, відповідаючи на запитання про те, чи Tesla чи Geely, власник шведського Volvo, може потрапити під розслідування ЄС.
  • ЄС був «відкритий для конкуренції» у секторі електромобілів, але «конкуренція має бути чесною», сказав Домбровскіс, додавши, що інші великі економіки вже запровадили тарифи на акумуляторні електромобілі з Китаю.
  • «ЄС зараз, ймовірно, є найбільшим ринком, відкритим для китайських виробників», – пояснив він.
  • Пекін уже висловив своє незадоволення розслідуванням субсидій. Домбровскіс сказав, що його китайські колеги порушували це питання на кожній зустрічі.
  • Метою розслідування буде визначити, чи субсидував Китай Tesla та вітчизняних виробників, включаючи BYD Co. , SAIC Motor Corp. й Nio Inc., і якою мірою, а також вжити будь-яких необхідних компенсаційних заходів для вирівнювання правил гри для промисловості ЄС.

Контекст

Розслідування, про яке 13 вересня оголосила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, може змінити динаміку конкуренції на другому за величиною у світі ринку електромобілів після Китаю.

Підтримка, яку Китай надає вітчизняним виробникам, включаючи кредити від державних банків, капітальні вкладення з державних інвестиційних фондів, а також надання землі та електроенергії, тепер потрапляє під пильну увагу ЄС. Китайські автовиробники також отримують вигоду від субсидій у суміжних секторах, включаючи акумулятори та програмне забезпечення.

Tesla вже експортує електромобілі до Європи зі свого гігантського заводу у Шанхаї, хоча ці цифри можуть знизитися після відкриття заводу у Берліні минулого року, кажуть аналітики. Близько однієї пʼятої електромобілів, що продаються в Європі, виробляються в Китаї.

Згідно з звітом Центру стратегічних та міжнародних досліджень, опублікованому цього місяця, у першій половині цього року на автомобілі китайського виробництва припадало 11,2% електромобілів, проданих у Німеччині.

За даними CSIS, близько 91% цих автомобілів європейських брендів належать китайцям, як британська MG – китайській SAIC або Volvo Polestar, або спільним підприємствам європейських і китайських компаній, таким як Dacia Spring, Smart або BMW iX3.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні