Категорія
Новини
Дата

На Google подали позов від імені 130 000 британських компаній. Претензії оцінили в $16,3 млрд

Група британських видавців подала до суду на Google та її материнську компанію Alphabet, пише Reuters. Їх звинувачують у зловживанні домінуючим становищем на ринку онлайн-реклами. Через це видавці нібито недоотримують мільярди фунтів стерлінгів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Колективний позов був поданий до Апеляційного суду з питань конкуренції від імені 130 000 компаній, які володіють близько 1,75 млн веб-сайтів і додатків у Британії, йдеться в заяві юридичних фірм Humphries Kerstetter і Geradin Partners.
  • Компанії заявили, що економічний аналіз, проведений для позову, показав, що дії Google могли знизити доходи від реклами для деяких компаній до 40%, а загальні збитки бізнесу з 2014 року по сьогодні оцінюються в £13,6 млрд ($16,33 млрд).
  • Сама Google звинувачення відкинула, назвавши позов «спекулятивним та конʼюнктурним».
  • Як повідомили в юридичних фірмах, крім позова у Великій Британії, очікується позов в ЄС, який планують подати до суду Нідерландів наступного року.

Контекст

У 2019 році суд ухвалив, що американський IT-гігант зловживає своїм домінуючим становищем у пошуковій системі, щоб встановлювати несправедливі правила для своєї рекламної платформи Google Ads. Google не погодилася з такою постановкою питання та звернулася до Апеляційного суду

Проте, Апеляційний суд вирішив залишити штраф у силі, вважаючи, що правила, які встановила компанія, були необʼєктивні та непрозорі, а також мали дискримінаційний характер.

Таким чином, Google програла справу про відміну штрафу і зобовʼязана виплатити Франції €150 млн.

У вересні цього року суд загальної юрисдикції ЄС підтвердив рішення Брюсселя про накладення на Google рекордного антимонопольного штрафу у розмірі €4,125 млрд. Це рекордний штраф за порушення антимонопольного законодавства, а загалом Антимонопольний орган ЄС наклав €8,25 млрд штрафів на найпопулярніший у світі інтернет-пошуковик в рамках трьох розслідувань, що тривали понад десять років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні