Категорія
Новини
Дата

На Google подали позов від імені 130 000 британських компаній. Претензії оцінили в $16,3 млрд

1 хв читання

Група британських видавців подала до суду на Google та її материнську компанію Alphabet, пише Reuters. Їх звинувачують у зловживанні домінуючим становищем на ринку онлайн-реклами. Через це видавці нібито недоотримують мільярди фунтів стерлінгів.

Ключові факти

  • Колективний позов був поданий до Апеляційного суду з питань конкуренції від імені 130 000 компаній, які володіють близько 1,75 млн веб-сайтів і додатків у Британії, йдеться в заяві юридичних фірм Humphries Kerstetter і Geradin Partners.
  • Компанії заявили, що економічний аналіз, проведений для позову, показав, що дії Google могли знизити доходи від реклами для деяких компаній до 40%, а загальні збитки бізнесу з 2014 року по сьогодні оцінюються в £13,6 млрд ($16,33 млрд).
  • Сама Google звинувачення відкинула, назвавши позов «спекулятивним та конʼюнктурним».
  • Як повідомили в юридичних фірмах, крім позова у Великій Британії, очікується позов в ЄС, який планують подати до суду Нідерландів наступного року.

Контекст

У 2019 році суд ухвалив, що американський IT-гігант зловживає своїм домінуючим становищем у пошуковій системі, щоб встановлювати несправедливі правила для своєї рекламної платформи Google Ads. Google не погодилася з такою постановкою питання та звернулася до Апеляційного суду

Проте, Апеляційний суд вирішив залишити штраф у силі, вважаючи, що правила, які встановила компанія, були необʼєктивні та непрозорі, а також мали дискримінаційний характер.

Таким чином, Google програла справу про відміну штрафу і зобовʼязана виплатити Франції €150 млн.

У вересні цього року суд загальної юрисдикції ЄС підтвердив рішення Брюсселя про накладення на Google рекордного антимонопольного штрафу у розмірі €4,125 млрд. Це рекордний штраф за порушення антимонопольного законодавства, а загалом Антимонопольний орган ЄС наклав €8,25 млрд штрафів на найпопулярніший у світі інтернет-пошуковик в рамках трьох розслідувань, що тривали понад десять років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні