Категорія
Новини
Дата

АМКУ виграв апеляцію у «Тедіс Україна» у справі про штраф на 274 млн грн. Компанія оскаржить рішення у Верховному Суді

Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Антимонопольного комітету та зобов’язав тютюнового дистрибʼютора ТОВ «Тедіс Україна» сплатити штраф у понад 274,2 млн грн за невиконання в повному обсязі рішення комітету від 2016 року. В компанії заявили, що подають касацію до Верховного Суду України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У 2016 році АМКУ оштрафував ТОВ «Тедіс Україна» за зловживання монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет.
  • Нове рішення АМКУ про стягнення штрафу було прийняте через неусунення причин виникнення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, йдеться у повідомленні суду.
  • Доповнено. В пресслужбі компанії зазначили, що «Тедіс Україна» вважає рішення суду «безпідставним та необґрунтованим». Компанія буде оскаржувати це рішення, шляхом подання касаційної скарги до Верховного Суду України.
  • В компанії наголосили, що виконання зобов’язань «Тедіс Україна» щодо рішення АМКУ від 2016 року було підтверджено судами трьох інстанцій.
  • «АМКУ не надав ні «Тедіс Україна», ні на вимогу суду (згідно окремої ухвали) належних доказів підтвердження своїх звинувачень. Звинувачуючи «ТЕДІС Україна» в порушеннях в новий період часу, АМКУ не виконав вимог власної методики та не провів необхідне дослідження ринку за новий період», – йдеться у коментарі компанії.

Контекст

16 грудня 2016 року АМКУ визнав, що ТОВ «Тедіс Україна» в 2013–2015 роках зловживало монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет. За це компанію було оштрафовано на понад 431 млн грн.

Штрафи «Тедіс Україна» сплатила частинами протягом 2017–2020 років, але додаткові зобов’язання щодо усунення причин порушення законодавства не були виконані в повному обсязі, заявляли в АМКУ.

За це комітет в межах нової справи знову оштрафував «Тедіс Україна», цього разу – на 274,2 млн грн. Компанія оскаржила цей штраф у господарському суді – рішення комітету щодо нового штрафу було визнано недійсним. АМКУ не погодився з таким рішенням і звернувся зі скаргою до Північного апеляційного госпсуду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні