Категорія
Новини
Дата

Ангола вийшла з ОПЕК на тлі суперечок щодо квот на видобуток нафти

Ангола оголосила про вихід з ОПЕК після 16 років членства на тлі суперечок щодо квот на видобуток нафти. Про це повідомило державне агентство Jornal de Angola з посиланням на міністра мінеральних ресурсів Діамантіно Азеведо.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рішення після ретельного обговорення ухвалено на засіданні ради міністрів під головуванням президента Анголи Жуана Лоуренсу, йдеться у повідомленні.
  • «Це рішення було складним, але час настав. Нашу роль в організації вважали неважливою», – сказав Азеведо після засідання уряду.

Контекст

30 листопада представники членів ОПЕК+ домовилися про додаткове скорочення видобутку нафти в першому кварталі 2024 року. Попри активні спроби Анголи виступити проти зменшення квоти, картель знизив її ще на 170 000 б/д – до 1,11 млн б/д. Водночас квоту для Конго було збільшено на 1000 бар., до 277 000 б/д, та для Нігерії – на 120 000 бар., до 1,5 млн б/д. 

Як писало агентство Reuters, зустріч членів ОПЕК+, яка спочатку планувалася 26 листопада, перенесли через бажання Анголи та Нігерії збільшити видобуток нафти.

За даними Bloomberg, за останні вісім років видобуток нафти в Анголі впав приблизно на 40% – до 1,14 млн барелів на добу. Одна з причин – країна не інвестує достатньо коштів у глибоководні та старіючі нафтові родовища.

За останні кілька років з ОПЕК з різних причин вийшли Катар, Індонезія та Еквадор. Вихід Анголи призведе до скорочення членів ОПЕК до 12 країн. На чолі з Саудівською Аравією група та її союзники стримували поставки, щоб підтримати падіння цін на нафту. У четвер ф’ючерси на Brent впали на 1% і торгувалися трохи нижче $79 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні