Категорія
Новини
Дата

Розвиток ШІ. Антимонопольні органи США готують розслідування щодо Microsoft, OpenAI та Nvidia

1 хв читання

Міністерство юстиції США і Федеральна торгова комісія (FTC) схвалили угоду, яка дозволить почати потенційні антимонопольні розслідування щодо Microsoft, OpenAI та Nvidia, які мають домінуючі ролі у розвитку сфери штучного інтелекту. Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Деталі

  • Регулятори схвалили угоду минулого тижня, і очікується, що її буде завершено найближчими днями.
  • Угода між двома регуляторами свідчить про те, що регуляторний контроль набирає обертів на тлі занепокоєння щодо концентрації в галузях, які формують ШІ. 
  • Microsoft і Nvidia не лише домінують у своїх галузях, але й є двома найбільшими компаніями світу за ринковою капіталізацією, оскільки ринкова вартість Nvidia нещодавно перевищила $3 трлн, зазначає агентство.
  • За угодою, Мін’юст США візьме на себе розслідування того, чи порушила Nvidia антимонопольне законодавство, а FTC вивчить поведінку OpenAI і Microsoft.
  • Угоду між регуляторами було укладено після того, як FTC у січні цього року зобовʼязала OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon і Anthropic надати інформацію про нещодавні інвестиції та партнерства за участю компаній, що займаються розробкою ШІ, і постачальників хмарних сервісів.

Контекст

Антимонопольні органи США публічно висловили низку занепокоєнь щодо ШІ – від переваг, які мають компанії Big Tech у доступі до даних, що використовуються для навчання моделей ШІ, до того, як генеративний штучний інтелект впливає на ринок творчої праці, і до партнерських відносин між компаніями, які потенційно можуть бути використані для обходу необхідних процедур розгляду злиттів і поглинань.

У 2019 році Мінʼюст США та FTC уклали аналогічну угоду – про розподіл правозастосування проти Big Tech, після чого FTC порушила справи проти Meta, Amazon, а Мінʼюст подав до суду на Apple і Google щодо можливих зловживань на ринку. Ці справи тривають, компанії заперечують свої правопорушення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні