Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Клонують голос та манеру переписки. Штучний інтелект вивів на новий рівень шахрайські схеми з виманювання грошей через соцмережі. Як працює нова схема та які її масштаби

4 хв читання

Шахрайство у Телеграм, фішинг /колаж Анастасія Решетнік

Українці дедалі частіше отримують повідомлення з проханнями позичити гроші на карту. Шахраї підкріплюють схему штучно згенерованими голосовими та відеоповідомленнями Фото колаж Анастасія Решетнік

Шахраї зламали сторінку голови наглядової ради «Суспільного», депутата Харківської районної ради та ще десятків людей, використавши штучно згенеровані голосові та відеоповідомлення. Як технологія змінює шахрайство у соцмережах?

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

В Україні поширюється шахрайська схема, де зловмисники зламують облікові записи користувачів Telegram і Viber та просять терміново позичити гроші. Письмові повідомлення – не новинка, однак тепер шахраї надсилають голосові повідомлення, клонуючи голос людини за допомогою штучного інтелекту. 

В основі – голосові та відеоповідомлення, якими користувач ділився у чатах раніше, пояснює речник Департаменту кіберполіції Артем Олещенко. Подібні випадки лише починають з’являтися, тому точної статистики у відомства немає. У соцмережах є близько 79 згадок схеми, підрахувала команда сервісу із захисту від інформаційних загроз за допомогою ШІ Osavul на прохання Forbes.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні