Категорія
Новини
Дата

Апеляційний суд визнав націоналізацію ПриватБанку правомірною – НБУ

Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення ПриватБанку з ринку за участю держави та підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам. Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Суд 15 листопада скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського до НБУ, Кабміну, Фонду гарантування вкладів, НКЦПФР, яким було визнано протиправними і скасовано рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанку з ринку за участю держави.
  • «Сьогодні, через шість років, суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам, на докапіталізацію якого держава витратила понад 155 млрд грн. Усі рішення державних органів щодо націоналізації ПриватБанку є чинними», – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.
  • За його словами, суд застосував так званий «антиколомойський» закон, оскільки позовні вимоги у справі не відповідають положенням цього закону.

Контекст

8 грудня 2016 року НБУ ухвалив рішення про визнання ПриватБанку неплатоспроможним та подальше виведення з ринку за участю держави й звернувся до уряду з пропозицією набути права власності на акції банку. Того ж дня Кабмін ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку. 

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом Ігоря Коломойського визнав протиправним та скасував рішення уряду про виведення неплатоспроможного ПриватБанку з ринку за участю держави. Як зазначили в Нацбанку, ухвалюючи це рішення, суд проігнорував установлену НБУ потребу докапіталізації ПриватБанку та факт невиконання банком та його акціонерами програми фінансового оздоровлення. 24 травня 2019 року НБУ подав апеляційну скаргу. 

2 березня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд зупинив провадження у справі до розгляду Конституційним Судом справи за позовом 64 народних депутатів щодо конституційності окремих положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності» № 590-ІХ. 

1 червня 2022 року Верховний Суд скасував ухвалу про зупинення провадження по цій справі, що дало змогу продовжити розгляд справи в суді апеляційної інстанції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні