Apple представила свою гарнітуру доповненої реальності Vision Pro. Через високу ціну продукту акції компанії впали /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Apple представила свою гарнітуру доповненої реальності Vision Pro. Через високу ціну продукту акції компанії впали

Getty Images

На своїй щорічній конференції компанія Apple представила Vision Pro, гарнітуру з доповненою реальністю (AR), пише TechCrunch. Vision Pro є одним з найбільш амбітних продуктів компанії на сьогодні, але заявлена ціна на продукт у $3499 відштовхнула інвесторів.

Ключові факти

  • Vision Pro можна буде придбати не раніше «початку наступного року», як заявляє Apple, і коштуватиме гарнітура $3499. Через цю інформацію акції виробника iPhone впали на 0,8% і закрилися на рівні $179,58 за акцію в понеділок, 5 червня, пише Bloomberg.
  • Акції зросли на 2,2% до рекордного рівня на початку щорічної Світової конференції розробників. Але це зростання виявилося нетривалим: акції поступово знижували зростання на денній сесії, а потім різко впали до сесійних мінімумів після того, як Apple оголосила, що гарнітура зʼявиться на початку наступного року за ціною $3499.
  • Поряд із Vision Pro Apple представила нову операційну систему visionOS і безліч додатків, які будуть доступні в ОС і, відповідно, у Vision Pro при запуску.
  • Vision Pro має дизайн, схожий на лижні окуляри. Тонована передня панель охоплює очі користувача, діючи як лінза та приховуючи вентилятор, який проганяє повітря через гарнітуру для охолодження електроніки всередині. На задній панелі Vision Pro є ремінець, який можна замінити, та диск для регулювання щільності прилягання гарнітури. 
  • На відміну від інших гарнітур доповненої реальності, представлених на ринку, акумулятор Vision Pro не вбудований у пристрій. Провід, що йде ззаду, зʼєднується з акумулятором, який забезпечує до двох годин роботи. У Vision Pro є два дисплеї, по одному для кожного ока, з 23 млн пікселів на кожному. Всі датчики Vision Pro підключені до R1, нового чипа Apple, призначеного для «усунення затримок» і швидкої потокової передачі зображень на дисплей гарнітури.
  • Програмне забезпечення, на якому працює Vision Pro, – це visionOS, яку Apple описує як «першу ОС, розроблену для базових просторових обчислень». При запуску visionOS включатиме програми, у тому числі програми Unity, які спочатку працюватимуть на Vision Pro, від Adobe (зокрема Lightroom), Microsoft (Office) та програм інших великих розробників. За даними Apple, окрім додатків понад 100 ігор Apple Arcade будуть доступні для гри на VisionOS «у перший день».

Контекст

Акції Apple зростали протягом 2023-го. Інвестори розглядали їх як притулок для капіталу в періоди економічного ризику або невизначеності з огляду на міцність їхнього балансу, програму повернення капіталу та стійкі потоки доходів, зазначає Bloomberg. Крім того, нещодавні результати виробника iPhone перевершили очікування завдяки відновленню продажів iPhone й зростанню бізнесу у сфері послуг.

У першому кварталі цього року виручка Apple знизилася на 3%, до $94,84 млрд. Чистий прибуток впав на 3,4% і склав $24,16 млрд проти $25,01 млрд роком раніше. Однак результати компанії виявилися кращими за прогнози. База активних пристроїв Apple за підсумками першого кварталу 2023 року перевищила 2 млрд штук.

Перед презентацією гарнітури акції компанії Apple досягли нового історичного максимуму. У понеділок акції виробника iPhone зросли на 1,82%, до $184,27, свідчать дані біржі NASDAQ станом на 19:50 за київським часом. Попередній максимум зафіксовано 4 січня 2022 року на рівні $182,94 за папір.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні