Категорія
Новини
Дата

Apple згортає розробку електромобіля після 10 років роботи. Співробітників переведуть у підрозділ ШІ – Bloomberg

Команія Apple призупиняє свої 10-річні зусилля зі створення електромобіля, відмовляючись від одного з найбільш амбітних проєктів в історії компанії, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Деякі співробітники перейдуть у підрозділ Apple зі штучного інтелекту.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Керівники наказали співробітникам припинити роботу над проєктом, відомим як Titan.
  • Apple повідомила про це у вівторок, здивувавши майже 2000 співробітників, які працюють над проєктом, розповіли джерела. За їхніми словами, це рішення підтримали головний операційний директор Джефф Вільямс і Кевін Лінч, віцепрезидент, який відповідає за проєкт.
  • Обидва керівники повідомили співробітникам, що проєкт почне згортатися, і багато співробітників автомобільної команди, відомої як SPG, будуть переведені в підрозділ штучного інтелекту під керівництвом виконавчого директора Джона Джаннандреа. Ці співробітники зосередяться на проєктах генеративного штучного інтелекту, які стають все більш важливим пріоритетом для компанії.

Контекст

Рішення остаточно згорнути проєкт стало справжньою несподіванкою, що поклала край багатомільярдному проєкту під назвою Project Titan, який мав вивести Apple у зовсім нову індустрію. Технічний гігант почав працювати над автомобілем приблизно в 2014 році, націлившись на повністю автономний електромобіль із салоном, що нагадує лімузин, та голосовою навігацією.

Але майже з самого початку проєкт відчував труднощі: Apple кілька разів змінювала керівництво та стратегію команди. До виробництва автомобіля Apple залишалося ще кілька років, і компанія розглядала безліч різноманітних проєктів. Крім зовнішнього вигляду автомобіля, серйозною проблемою було використання технології безпілотного водіння. 

Зрештою Apple зіткнулася з охолодженням ринку електромобілів. В останні місяці зростання продажів сповільнилося після того, як високі ціни та відсутність інфраструктури для зарядки відбили у звичайних покупців бажання перейти на повністю електричні транспортні засоби. 

Apple продовжує вкладати значні кошти в інші галузі. За останні пʼять років компанія витратила $113 млрд на дослідження та розробки, при цьому середньорічний темп зростання становив близько 16%. Компанія також нещодавно випустила гарнітуру Vision Pro – свою першу нову категорію продуктів майже за десятиліття – і наростила цей бізнес.

Компанія і раніше відмовлялася від проєктів, зокрема від плану виробництва телевізора, приблизно в 2015 році. Але лише небагато починань тривали так довго, залучали таку кількість співробітників або витрачали мільярди доларів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні