Apple вперше стала лідером із постачання смартфонів, випередивши Samsung /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Apple вперше стала лідером із постачання смартфонів, випередивши Samsung

Getty Images

Компанія Apple здобула першість на ринку смартфонів у 2023 році разом із рекордно високою часткою ринку у 20%, попри загальне падіння ринку на 3,2%, згідно з даними International Data Corporation (IDC). Samsung втратила лідерство вперше з 2010 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В цілому світовий ринок смартфонів, як і раніше, зазнає труднощів, але тенденція швидко рухається до відновлення. 
  • Згідно з попередніми даними IDC, глобальні постачання смартфонів скоротилися на 3,2% у річному обчисленні, до 1,17 млрд одиниць у 2023 році.
Apple вперше стала лідером із постачання смартфонів, випередивши Samsung /Фото 1

Інфографіка: IDC

  • Незважаючи на те що це найнижчий річний обсяг за десятиліття, головним чином через макроекономічні проблеми та збільшення запасів на початку року, зростання в другій половині року закріпило очікуване відновлення на 2024 рік. Четвертий квартал показав 8,5% річного зростання та 326,1 млн одиниць, що вище прогнозованого зростання на 7,3%.
  • «Apple не тільки є єдиним гравцем у трійці лідерів, який щорічно демонструє позитивне зростання, а й уперше в історії посідає перше місце у світі», – сказала Набіла Попал, директор з досліджень компанії IDC Worldwide Tracker. 
  • За її словами, у другому півріччі спостерігалося активне збільшення продажів бюджетних пристроїв на платформі Android, включаючи Transsion і Xiaomi, за рахунок популярності на ринках, що розвиваються, проте головним переможцем явно стала Apple.
  • Компанії вдалося стати лідером незважаючи на конкуренцію з боку Huawei у Китаї, її найбільшому ринку. 

Контекст

Глобальні продажі смартфонів протягом останніх двох років перебували у стані стресу через різні проблеми, починаючи з нестачі компонентів, накопичення запасів та подовження циклів заміни, повідомляла дослідницька компанія Counterpoint. Проте у жовтні на світовому ринку смартфонів спостерігалося зростання після більш ніж двох років спаду. Цьому сприяло відновлення продажів на ринках, що розвиваються.

Днями Apple втратила статус компанії-лідера з ринкової капіталізації, її обігнала Microsoft.Згідно з даними LSEG, ринкова капіталізація Microsoft становила $2,887 трлн, що є найвищим показником за всю історію, тоді як ринкова капіталізація Apple становила $2,875 трлн на момент закриття у пʼятницю, 12 січня. 

15 січня стало відомо, що Apple пропонує знижки на свій iPhone останньої моделі у Китаї, знижуючи роздрібні ціни на цілих 500 юанів ($70) через жорстку конкуренцію на найбільшому у світі ринку смартфонів. Продаж iPhone в Китаї впав на 30% в перший тиждень 2024 року в порівнянні з аналогічним періодом роком раніше, повідомили аналітики Jefferies в записці для клієнтів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні