ЄС вперше оштрафує Apple на €500 млн після скарги Spotify – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС вперше оштрафує Apple на €500 млн після скарги Spotify – FT

Getty Images

Брюссель збирається накласти перший в історії штраф на технологічного гіганта Apple за порушення закону ЄС про доступ до своїх сервісів потокової передачі музики, пише Financial Times із посиланням на пʼять джерел. Крок стане завершенням тривалого антимонопольного розслідування Європейської комісії після скарги Spotify.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Штраф, розмір якого становить близько €500 млн і про який буде оголошено на початку наступного місяця, є кульмінацією антимонопольного розслідування Європейської комісії щодо того, чи Apple використовувала свою власну платформу, щоб віддати перевагу своїм сервісам перед послугами конкурентів.
  • Під час розслідування зʼясовується, чи Apple заблокувала можливість додатків інформувати користувачів iPhone про дешевші альтернативи для доступу до підписок на музику за межами App Store. Розслідування почалося після того, як програма Spotify для потокової передачі музики подала офіційну скаргу регулюючим органам у 2019 році.
  • За даними джерел, регулятор заявить, що дії Apple незаконні та суперечать правилам блоку, повідомили джерела. Він заборонить практику Apple блокувати музичні сервіси, що дозволяють користувачам за межами App Store переключатися на дешевші альтернативи.
  • Очікується, що Брюссель звинуватить Apple у зловживанні своїм впливовим становищем та навʼязуванні конкурентам антиконкурентної торговельної практики, заявили джерела.

Контекст

Це одне із найзначніших фінансових покарань, що накладаються ЄС на великі технологічні компанії. У суді заперечується серія штрафів проти Google, накладених за кілька років на суму близько €8 млрд.

Apple ніколи раніше не штрафувалася Брюсселем за порушення антимонопольного законодавства, але у 2020 році компанія була оштрафована у Франції на €1,1 млрд за ймовірну антиконкурентну поведінку. Після апеляції штраф було знижено до €372 млн.

Брюссель офіційно почав проти Apple антиконкурентне розслідування в 2021 році. Минулого року комісія звузила рамки розслідування та зняла звинувачення у примусі розробників до використання власної системи платежів у додатках.

Минулого місяця Apple оголосила про зміни у своєму мобільному програмному забезпеченні iOS, App Store та браузері Safari, намагаючись заспокоїти Брюссель. Але Spotify тоді заявив, що дотримання вимог Apple було «повним та тотальним фарсом».

Apple, яка може подати апеляцію до судів ЄС, відмовилася коментувати майбутнє рішення, але вказала на заяву річної давності, в якій вона заявила, що «рада», що Брюссель звузив коло звинувачень, і заявила, що вирішуватиме проблеми, одночасно заохочуючи конкуренцію. У ньому сказано: «App Store допоміг Spotify стати провідним сервісом потокової передачі музики в Європі, і ми сподіваємося, що Європейська комісія припинить розгляд необґрунтованої скарги».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні