Категорія
Новини
Дата

АРМА вперше купило військові облігації на $31 млн за арештовані кошти у валюті

1 хв читання

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) вперше закупило військових облігацій в іноземній валюті на суму $31 млн, повідомляє пресслужба. Операція є продовженням практики управління арештованими коштами, зокрема, для підтримки оборони України. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • На аукціоні 9 липня Міністерство фінансів розмістило доларові ОВДП номінальним обсягом $186 млн. Таким чином, АРМА придбало 1/6 цього розміщення цінних паперів, погашення яких відбудеться 21 серпня 2025 року.
  • Закупівля військових облігацій забезпечить армію найнеобхіднішим: зброєю, боєприпасами, технікою, продовольством та медикаментами.
  • У загальну суму закуплених облігацій входять, зокрема, арештовані кошти російських підсанкційних осіб та компаній. Йдеться про офшорні компанії повʼязані з Михайлом Фрідманом та Петром Авеном, букмекерську компанію «1xbet», а також $1 млн колишнього голови обласної військово-лікарської комісії.
  • Середньозважена дохідність придбаних ОВДП у доларах США складає 4,6%, що перевищує дохідність за валютними депозитами. 
  • З початку 2024 року АРМА придбало військових облігацій на суму 1,7 млрд грн та $31 млн, що в сукупності становить майже 3 млрд грн у гривневому еквіваленті. Загальний обсяг ОВДП в портфелі АРМА досяг рекордної позначки у 5,5 млрд грн в еквіваленті.

Контекст

За результатами 2023 року, загальний обсяг ОВДП «Військові облігації» на рахунку в цінних паперах АРМА становив 3,6 млн штук на суму 3,7 млрд грн. Дохід від них перевищив 195,8 млн грн. 

У квітні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10397, який дозволяє АРМА купувати військові облігації за рахунок арештованих коштів в іноземній валюті. 

Згодом Кабінет Міністрів своїм розпорядженням погодив АРМА купівлю військових облігацій на рекордну суму – майже $38 млн. Було заплановано використати $31 млн та €6,5 млн арештованих коштів, які розміщуються на рахунках агентства. Поточна операція на $31 млн є реалізацією доларової частини цього плану. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд