Будівля Житнього ринку, Київ /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Аукціон з оренди столичного Житнього ринку вдруге скасували

Будівля Житнього ринку, Київ Фото Shutterstock

Аукціон з оренди приміщень столичного Житнього ринку, який був запланований на 15 квітня, знову відклали. Причиною влада Києва називає резонанс серед громади щодо збереження ринку та його цільового призначення, йдеться в повідомленні КМДА. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Департамент промисловості та розвитку підприємництва звернувся до Департаменту комунальної власності з проханням скасувати проведення аукціону 15 квітня.
  • Далі департаменти спільно з громадськістю напрацюють оновлені умови для майбутнього інвестора, які «дозволять створити і втілити оптимальну концепцію відродження ринку».
  • «Враховуючи резонанс серед громади Києва щодо збереження Житнього ринку та його цільового призначення, ми прийняли рішення не проводити аукціон зараз, напрацювати разом із киянами нові умови конкурсу та вимоги до потенційного орендаря. На це нам потрібен додатковий час», – повідомив директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Володимир Костіков.
  • За його словами, головною умовою оренди Житнього ринку залишиться термінове проведення капітального ремонту і збереження функціоналу. 
  • В КМДА наголосили, що саме бачення концепції відродження ринку обовʼязково має бути погоджене з киянами.

Житній ринок

Будівлю Житнього ринку звели у 1980 році. Вона вважається культурною спадщиною модернізму. Фасад ринку оздоблений металевим панно «Із варяг у греки» художника Анатолія Домнича. Загальна площа ринку – 16 000 кв. м. 

У травні 2022 році 4160 кв. м Житнього ринку на 15 років орендувало ТОВ «Танджерін». Його кінцевим бенефіціаром є, за даними YouControl, Валерій Аракчеєв. Компанія виплатила 4,8 млн грн, але скористатися приміщеннями не змогла, оскільки через припис Держслужби з надзвичайних ситуацій ринок був відключений від електроживлення. 

З червня 2023-го КП «Житній ринок» через суд вимагає з «Танджеріну» близько 4,4 млн грн. Договір оренди ще не розірваний, судові справи тривають, каже заступник гендиректора КП Дмитро Жуков.

Контекст

Вперше оголошення про проведення аукціону з оренди Житнього ринку опублікувала Національна електронна біржа. Аукціон оголосили 18 березня, подача заявок мала тривати до 24 березня, а самі торги мали відбутися 25 березня. Проте їх скасували. Потенційним учасникам надали для підготовки 25 днів, тоді як перші торги було оголошено за тиждень до проведення. 

Загалом на оренду виставлено 11 186 кв. м у Житньому ринку.

5713 кв. м – на першому поверсі, який має бути відведений під продаж сільськогосподарської продукції, товарів першої необхідності, ветеринарно-санітарну лабораторію, йдеться в оголошенні.

750 кв. м – на другому поверсі, де можна розмістити об’єкти торгівлі, ресторани, сервіси, як-от ательє, хімчистку, ремонтні майстерні. Підвальні приміщення, а це 4723 кв. м, призначені для тимчасового зберігання товарів. Орендар має право здавати майно в суборенду без зміни цільового призначення.

Термін дії договору – 15 років. Стартова вартість оренди за місяць – 2,5 млн грн (без урахування ПДВ). Крім орендної плати, орендар відшкодовує витрати на утримання орендованого майна, комунальні витрати, земельний податок та інші платежі. Та найголовніше – має провести власним коштом капітальний ремонт (реконструкцію) ринку. 

Частину приміщень Житнього ринку площею 4160 кв. м було здано в оренду два роки тому ТОВ «Танджерін», яке повʼязували з ресторанною компанією Tarantinо family. Кінцевий бенефіціар – Валерій Аракчеєв, свідчать дані YouControl.

Договір оренди був підписаний у травні 2022 року. У червні 2023-го КП «Житній ринок» подало до суду позов про стягнення з ТОВ «Танджерін» боргу в приблизно 4,4 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні