Категорія
Новини
Дата

Азербайджанська NEQSOL хотіла купити український «Альфа Банк», угода зірвалася – Forbes

У перші місяці після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та впровадження санкцій проти російських акціонерів «Альфа-Банку Україна» міг змінити власників, йдеться у редакційному матеріалі Forbes. Азербайджанський NEQSOL Holding хотів придбати банк росіян Андрія Косогова, Михайла Фрідмана та Петра Авена, але угода так і не відбулась.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Про те що активом серйозно цікавився азербайджанський інвестхолдинг NEQSOL, розповіли Forbes три співрозмовники: в одній зі сторін перемовин, а також у НБУ та серед політичного керівництва країни. Ще один високопосадовець з держструктур підтвердив інтерес до банку з боку «азербайджанських інвесторів», однак не назвав їхніх імен.
  • «NEQSOL Holding моніторить та вивчає можливості розширення бізнесу у різних країнах, у тому числі шляхом M&A угод. Холдинг розглядає Україну, як один з ринків із високим потенціалом для інвестування», — зазначив у письмовому коментарі Forbes регіональний директор NEQSOL Володимир Лавренчук. Коментар після публікації надала пресслужба холдингу
  • Формат, за якого NEQSOL міг стати власником «Альфи», передбачав етап націоналізації – азербайджанські інвестори мали б придбати банк у держави, а не у підсанкційних акціонерів на чолі з Михайлом Фрідманом, зазначають три співрозмовники.
  • За інформацією двох з них, справа не пішла далі за розмови через «специфіку» NEQSOL: холдинг не став навіть починати оформлення угоди через можливі складнощі з підтвердженням походження коштів. «Холдинг та компанії, що до нього входять, неодноразово доводили прозорість капіталу та його походження під час due diligence від визнаних міжнародних фінансових інститутів під час укладання угод», — йдеться у письмовому коментарі переданому Forbes пресслужбою NEQSOL.
  • У письмовій відповіді на запитання про можливу угоду пресслужба «Альфа-Банку» зазначила, що «банк не коментує чутки». «Теоретично можна міркувати про продаж, однак для цього мають бути реальні інвестори із досвідом у банківському бізнесі та зрозумілим джерелом походження коштів, – ідеться у коментарі від імені пресслужби Альфа-Банку. – Ми таких інвесторів поки що не бачимо».
  • У відповідь на запит Forbes пресслужба НБУ повідомила, що регулятор справді не отримував документів від NEQSOL на поглинання Альфа-Банку. Троє співрозмовників, знайомих із деталями перемовин, зазначили, що топпосадовцям НБУ було відомо про інтерес азербайджанців.
  • Чи означає це, що держава втратила нагоду заробити на продажі «Альфи»? Є сумніви. «Банку у будь-якому разі потрібна докапіталізація, – зазначає експерт «CASE Україна» Євген Дубогриз. – Якщо виходити з оцінки знецінення кредитного портфеля банку у 30% (реалістичні масштаби), йдеться про 10–13 млрд грн, або близько $400 млн».
  • Про необхідність докапіталізації щонайменше на $500–600 млн протягом наступного року в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» заявляв і голова наглядової ради «Альфа-Банку Україна» Роман Шпек.
  • «Враховуючи потребу у докапіталізації, є великі сумніви, що держава могла б отримати хоч щось за цей актив, – вважає Дубогриз. – Новому власнику так чи інакше довелося б вкладати додаткові кошти у банк».

Контекст

Наразі Андрій Косогов – найбільший акціонер «Альфа-Банку Україна» із часткою 40,96%. У Фрідмана – 32,86%, у Авена – 12,4%. Ще 9,9% володіє італійська UniCredit. Цю частку вона отримала в 2016 році, обмінявши на неї свій український актив Укрсоцбанк (зараз поглинений «Альфою»). Ще 3,87% в американської організації The Mark Foundation for Cancer Research.

Усі акціонери володіють «Альфою» через материнський холдинг – люксембурзьку ABH Holdings S.A.

До нападу Росії на Україну структура власності українського «Альфа-Банку» була інакшою. Найбільшим акціонером станом на 1 січня 2022-го був Фрідман (ті ж 32,86%), другим і третім за величиною виступали Герман Хан та Олексій Кузьмичов – 20,97% та 16,32% відповідно.

14 березня НБУ оновив структуру власності банку: акції Хана та Кузьмичова перейшли до Косогова. Інші акціонери зберегли свої частки.

«Альфа-Банк» посідає шосте місце в банківській системі за обсягом активів (107 млрд грн. за даними НБУ на 1 червня) серед 69 банків. Через велику кількість вкладників – фізичних осіб (на 1 червня 2,7 млн осіб мали в банку вклади на загальну суму 44 млрд грн) банк визнано НБУ системно важливим. Підстав для націоналізації «Альфи» немає, розповідав Forbes у квітні заступник голови НБУ Ярослав Матузка, оскільки банк стикнувся з репутаційним ризиком, але поки що не має проблем із ліквідністю та кредитним ризиком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні