Категорія
Новини
Дата

Банк Англії прогнозує найбільше зростання відсоткової ставки за останні 33 роки

Цього тижня Банк Англії розгляне питання про те, чи варто проводити найбільше підвищення відсоткової ставки за 33 роки, щоб відреагувати на зростання інфляції та послаблення довіри до британських активів, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Оскільки ціни зростають у пʼять разів швидше, ніж очікувані центральним банком Великої Британії 2%, а фунт падає майже щодня, політики на чолі з губернатором Ендрю Бейлі змушені вводити жорстку грошово-кредитну політику.
  • Дії премʼєр-міністра Ліз Трасс із захисту домогосподарств від зростаючих рахунків за електроенергію нададуть стимул економіці, помʼякшивши спад, на який очікували аналітики і Банк Англії. 
  • Федеральна резервна система США, ймовірно, підвищить свою ключову ставку вище за вартість кредитування у Великобританії, що може призвести до подальшого послаблення фунта стерлінгів.
  • «Аргументи на користь підвищення на 75 базисних пунктів переконливіші, ніж аргументи на користь підвищення на 50 базисних пунктів», — написав у записці для клієнтів головний європейський економіст BNP Paribas Пол Холлінгсворт.
  • Більшість із 47 економістів, опитаних Bloomberg, очікують, що Банк Англії підвищить базову ставку за кредитами на піввідсотка до 2,25% 22 вересня. 
  • Рішення, прийняте цього місяця, ускладнюється політикою Комітету Банку Англії з грошово-кредитної політики, що складається з девʼяти членів, і метою Бейлі є розпочати розпродаж більшої частини активів на суму 895 млрд фунтів стерлінгів ($1,1 трлн), які банк накопичив стимулюючи економіку після світової фінансової кризи понад десятиліття тому.

Контекст

Збільшення на 50 базисних пунктів, здійснене Банком Англії у серпні, було найбільшим з початку 1995 року — за два роки до того, як Казначейство передало Банку Англії повноваження визначати грошово-кредитну політику.

Підвищення на 75 базисних пунктів наступного тижня буде найбільшим із 1989 року, коли інфляція швидко зростала після споживчого буму. Про значне підвищення ставок було оголошено під час короткої та безуспішної спроби підтримати фунт стерлінгів під час кризи обмінного курсу 1992 року, але їх було згорнуто протягом дня.

У пʼятницю 16 вересня фунт стерлінгів впав нижче $1,14 вперше з 1985 року, і на 3,22% минулого тижня, найвищий показник більш ніж за десятиліття.

За даними Управління національної статистики, рівень безробіття у Великій Британії знизився до 3,6% у травні – липні. Це найнижчий рівень з 1974 року. Економісти, опитані агентством Reuters, очікували, що вона утримається на рівні 3,8%.

У липні інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Таке зростання інфляції спостерігається і в інших частинах Європи, навіть коли споживчі ціни в США почали сповільнюватися. Серед причин – зростання цін на енергоносії, оскільки Росія припиняє постачання природного газу, а континент зіткнувся з можливістю енергетичної кризи вже цієї зими.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні