Категорія
Новини
Дата

Безробіття у Великій Британії досягло найнижчого рівня за останні 48 років

Рівень безробіття у Великій Британії впав до найнижчого рівня з 1974 року. Падіння було в основному повʼязане зі скороченням чисельності робочої сили, пише Reuters. Водночас ціни на продукти у серпні зросли на 12,4%, йдеться у матеріалі Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними Управління національної статистики, рівень безробіття знизився до 3,6% у травні – липні. Економісти, опитані агентством Reuters, очікували, що вона утримається на рівні 3,8%.
  • Однак падіння не було ознакою покращення ситуації у британській економіці, яка перебуває на межі рецесії, пише агентство. Кількість зайнятих зросла на 40 000 осіб, що становить менше третини від прогнозованого зростання.
  • «Зараз ми починаємо бачити ознаки того, що ринок праці втрачає свою динаміку», – каже британський економіст глобального сайту вакансій Indeed Джек Кеннеді.
  • Рівень економічної неактивності, що вимірює частку населення, яке не працює та не шукає роботу, збільшився на 0,4 процентних пункти за квартал до 21,7%. В Управлінні статистики заявили, що це зростання було викликане тим, що більше людей класифікуються як хворі протягом тривалого часу, а менша кількість студентів ідуть на роботу, ніж зазвичай для цієї пори року.
  • У той же час заробітна плата зросла більше, ніж очікувалося, що відображає брак кандидатів на роботу, хоча вона все ще сильно відстає від інфляції, яка, як очікується, досягне 10,2% у серпні у річному вираженні.
  • Банк Англії стурбований тим, що напруженість ринку праці посилить нещодавній сплеск цінового тиску.
  • Джеймс Сміт, економіст ING, сказав, що зростання цін на енергоносії може змусити компанії до більш масштабних скорочень персоналу.
  • Крім слабкішого, ніж очікувалося, зростання зайнятості, кількість вакансій у період з червня по серпень скоротилася найбільше за два роки, на 34 000, хоча вона залишилася рекордно високою на рівні майже 1,3 млн.
  • Інфляція цін на продукти у Великій Британії досягла рекордного рівня в 12,4% у серпні, пише FT, таким чином середній річний рахунок за продукти зріс на 571 фунт стерлінгів.
  • У дослідницькій компанії Kantar кажуть, що середній річний рахунок за продукти зросте з 4610 до 5181 фунта стерлінгів, якщо споживачі не будуть вносити зміни до того, що вони купують. Ціни на такі категорії, як молоко, олія та корм для собак, зростають особливо швидко: на 31%, 25% та 29% відповідно.

Контекст

У липні інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Таке зростання інфляції спостерігається і в інших частинах Європи, навіть коли споживчі ціни в США почали сповільнюватися. Серед причин – зростання цін на енергоносії, оскільки Росія припиняє постачання природного газу, а континент зіткнувся з можливістю енергетичної кризи вже цієї зими.

Велика Британія страждає від особливо сильного сплеску цін частково через рішення у 2016 році вийти з Європейського Союзу, що спричинило зростання витрат для імпортерів, а ослаблення фунта також підняло ціни на товари та послуги, придбані за кордоном, повідомляє WSJ. Brexit також зменшив кількість іноземних працівників у деяких низькооплачуваних галузях, таких як гостинність, підвищивши витрати і ціни.

Британський центральний банк минулого місяця підвищив відсоткові ставки найбільше з 1995 року. Очікується, що 22 вересня вони знову зростуть. 

Стерлінг підскочив по відношенню до долара після опублікованих у вівторок даних, і інвестори оцінили високу ймовірність підвищення ставки Банку Англії на три чверті відсоткового пункту наступного тижня, що стане найбільшим з 1989 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні