Категорія
Новини
Дата

Британський фунт впав до найнижчого рівня за останні 37 років на тлі побоювань рецесії

Фунт стерлінгів впав до найнижчого рівня з 1985 року в пʼятницю, 16 вересня, після оприлюднення даних із роздрібних продажів у Великій Британії, які посилили побоювання, що країна рухається до затяжної рецесії, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними Refinitiv, фунт впав на 0,8% на ранкових торгах у Лондоні до $1,137, вперше майже за чотири десятиліття перейшовши позначку $1,14.
  • Фунт стерлінгів упав приблизно на 0,4% по відношенню до євро, до €1,142, що є найслабшим показником з початку 2021 року.
  • За даними, опублікованими у пʼятницю Управлінням національної статистики, роздрібні продажі різко впали у серпні, оскільки британські споживачі боролися зі зростанням цін та високими витратами на електроенергію.
  • Кількість товарів, куплених у Великій Британії, впала на 1,6% у період з липня по серпень, таким чином показник звів нанівець невелике зростання попереднього місяця.

Контекст

У липні інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Таке зростання інфляції спостерігається і в інших частинах Європи, навіть коли споживчі ціни в США почали сповільнюватися. Серед причин – зростання цін на енергоносії, оскільки Росія припиняє постачання природного газу, а континент зіткнувся з можливістю енергетичної кризи вже цієї зими.

Велика Британія страждає від особливо сильного сплеску цін частково через рішення у 2016 році вийти з Європейського Союзу, що спричинило зростання витрат для імпортерів, а ослаблення фунта також підняло ціни на товари та послуги, придбані за кордоном, повідомляє WSJ. Brexit також зменшив кількість іноземних працівників у деяких низькооплачуваних галузях, таких як гостинність, підвищивши витрати і ціни.

Британський центральний банк минулого місяця підвищив відсоткові ставки найбільше з 1995 року. Очікується, що 22 вересня вони знову зростуть. 

За даними Управління національної статистики, рівень безробіття у Великій Британії знизився до 3,6% у травні – липні. Це найнижчий рівень з 1974 року. Економісти, опитані агентством Reuters, очікували, що вона утримається на рівні 3,8%.

Однак падіння не було ознакою покращення ситуації у британській економіці, яка перебуває на межі рецесії, пише агентство. Кількість зайнятих зросла на 40 000 осіб, що становить менше третини від прогнозованого зростання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні