Категорія
Новини
Дата

Банк HSBC втратить $300 млн через продаж бізнесу в Росії

Британський банк HSBC розраховує завершити продаж свого російського бізнесу в першій половині 2023 року, пише Reuters. У липні 2022-го банк погодився продати філію місцевому кредитору Експобанку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільший банк Європи зазнав збитків у розмірі $300 млн у звʼязку з очікуваним продажем бізнесу, повідомив HSBC, опублікувавши свої річні результати за 2022 рік.
  • У липні минулого року HSBC заявив, що угода очікує на схвалення російського уряду та регулюючих органів, незадовго до того, як заступник міністра фінансів Олексій Моїсеєв заявив, що Росія заблокує продаж російського бізнесу іноземних банків.
  • Британський кредитор повторив, що угода все ще очікує на схвалення регулюючих органів, і не надав жодної додаткової інформації про статус цього процесу.

Контекст

Багато транснаціональних корпорацій швидко пішли з Росії після її вторгнення в Україну в лютому минулого року, але банківський був одним із тих секторів, які робили це повільніше.

Операції HSBC у Росії складалися з корпоративного банківського бізнесу, який пропонував низку кредитних та інвестиційно-банківських послуг вітчизняним та міжнародним клієнтам. За словами фінансового директора HSBC Юена Стівенсона, напередодні вторгнення Росії у бізнесі працювало близько 200 осіб.

У квітні 2022 року банк повідомив, що має ризики в Росії в розмірі $1,3 млрд, включно з депозитами в національній валюті на суму $900 млн. Банк створив резерви в розмірі $250 млн для потенційних збитків від російських контрагентів. 

У липні радник президента України Олег Устенко в інтервʼю CNBC сказав, що Україна висуватиме звинувачення у військових злочинах проти керівників банків JPMorgan Chase, Citi та HSBC через «фінансування воєнних злочинів» РФ. У Національному банку України заявили, що вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід із ринку РФ. Головний фінансовий орган Європи заявив, що чинить тиск на банки єврозони, щоб вони скоротили свої ризики, повʼязані з роботою у РФ, навіть незважаючи на те, що вікно для продажу цих активів звужується.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні