Категорія
Новини
Дата

Україна збирається висунути звинувачення у воєнних злочинах проти керівників JPMorgan Chase, Citi та HSBC – Устенко

Україна висуватиме звинувачення у військових злочинах проти керівників банків JPMorgan Chase, Citi та HSBC через «фінансування воєнних злочинів» РФ. Про це сказав радник президента України Олег Устенко в інтервʼю CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Усі, хто фінансує цих воєнних злочинців, які роблять ці жахливі речі в Україні, також скоюють військові злочини», – заявив Устенко.
  • За його словами, українська влада розглядає можливість варіант позову до Міжнародного кримінального суду. Спецслужби збирають необхідну інформацію, додав він.

Контекст

Раніше Устенко написав лист гендиректору JPMorgan Chase Джеймі Даймону та керівникам Citigroup і HSBC з проханням розірвати відносини з компаніями, які торгують російською нафтою та продають акції російських нафтогазових компаній, писав FT.

Також радник Зеленського звинуватив згадані банки в «затягуванні війни», оскільки вони «надають кредити компаніям, що поставляють російську нафту». Згідно з листом Устенко, Citigroup надає кредити російській Лукойл та Vitol, який торгує російською нафтою. 

У відповідь на лист Устенко в JPMorgan заявили, що беруть активну участь у застосуванні антиросійських санкцій. Citigroup та Credit Agricole повідомили про згортання діяльності в РФ, а в HSBC не відповіли на звинувачення.

HSBC та Citigroup ведуть переговори з потенційними покупцями своїх місцевих підприємств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні