Відділення Райффайзен Банк /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Пастка Путіна. Західні банки вирішують дилему: як піти з Росії із найменшими втратами. Що у них виходить – розповідає FT

Відділення Райффайзен Банк Інтернаціональ у м. Подольськ, Росія Фото Getty Images

Скоро буде річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а лише кілька міжнародних банків покинули ринок Росії, хоч і за немалу ціну. Інші ж вирішили триматися за свій бізнес. Financial Times розглянув справи окремих банків і те, як вони виходять із непростої ситуації. Forbes переклав матеріал.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Для більшості з тих, хто намагався продати свої активи у Росії, надію на швидкий вихід з країни зруйнував наказ Володимира Путіна. Минулого року президент РФ сказав, що іноземні власники з «недружніх» країн не можуть завершити угоди без його схвалення.

Таке рішення вплинуло на низку компаній, серед яких 45 банків із філіалами у Росії.

Радники, які працюють над такими угодами, очікують, що втручання російського президента покладе край одним угодам, а умови інших суттєво змінить. Вони прогнозують, що це також призведе до значного падіння цін на ці угоди.

Крім того, мають місце і закулісні ігри: ті російські бізнесмени, які спершу програли боротьбу за угоди, знаходять спосіб отримати схвалення президента і забрати бажані угоди у тих, хто не у фаворі у Кремлі.

«Є кілька дуже впливових росіян зі звʼязками у Кремлі, які намагаються використати свій вплив, щоб відхопити собі активи іноземців», – сказала Financial Times на умовах анонімності людина, близька до таких перемовин.

Юристи, які працюють над такими угодами, кажуть, що справи йдуть важко. «Ситуація постійно змінюється, а правила дуже розмиті», – каже одна з таких юристів Лаура Бранк.

Як західні банки намагаються піти з Росії

Після повномасштабного вторгнення західні банки із філіями в Росії зіткнулися з дилемою: швидко продати активи нехай і з великими збитками або залишитися і потихеньку згортати справи. Санкції Заходу і контрсанкції Москви зробили роботу банків майже неможливою.

Raiffeisen Bank International і HSBC

Вторгнення 24 лютого захопило директорів Raiffeisen Bank International зненацька. «Це був один із найбільш шокуючих днів у моєму житті», – розповідає Ханнес Мьозенбахер, головний директор з ризиків у Raiffeisen.

Філія Raiffeisen є найбільшою у списку Кремля: у неї було 4,2 млн клієнтів і 9400 співробітників у Росії напередодні вторгнення. Банк ще не вирішив, як вийти з країни.

З €22,9 млрд активів у Росії станом на початок 2022-го лише €354 млн повʼязані із фінансовими установами, що потрапили під західні санкції, а ще €119 млн – із іншими підсанкційними компаніями.

Наприкінці липня HSBC погодився продати свою російську філію місцевому Експобанку, що дало б європейській фінустанові вийти з токсичної країни. Але продаж поставили на паузу.

В HSBC сказали, що вони все ще намагаються завершити угоду, але Експобанку треба отримати схвалення Путіна на покупку. «Для нас нічого не змінилося, але тепер нам треба розібратися із усіма цими махінаціями», – сказав один із виконавчих директорів HSBC.

Société Générale

Одному банку вдалося продати свою російську філію до набуття чинності нового наказу Путіна. Французькому банку Société Générale у квітні пощастило укласти угоду на продаж свого Росбанку та місцевого страхового бізнесу інвестиційній компанії, яку заснував мільярдер Володимир Потанін.

ВАТ «‎Росбанк»‎ /Getty Images

Російський підрозділ Société Générale – ВАТ «‎Росбанк»‎ Фото Getty Images

На початку 2022 року у Société Générale в Росії було активів на €18,6 млрд, а в Росбанку працювало 12 000 людей. У Société Générale разом із Raiffeisen та італійським UniCredit були найбільші операції в Росії.

Société Générale вдалася швидка угода, бо вона була із олігархом, який має тісні звʼязки із Кремлем і на якого санкції наклали лише нещодавно.

«Нас навіть привітали конкуренти, які похвалили те, як нам швидко і впорядковано вдалося позбутися активів», – розповів один із виконавчих директорів Société Générale.

Але така швидка угода мала свою ціну – €3,3 млрд збитків.

У інших же банків не було напоготові покупців, та й вони не були готові погодитися на такі фінансові втрати, яких зазнав Société Générale.

UniCredit

Російські операції UniCredit включають 2 млн клієнтів і 3500 співробітників. За кілька тижнів до вторгнення гендиректор банку Андреа Орсель навіть намагався збільшити операції в Росії за рахунок покупки банку «Открытие». Станом на жовтень у UniCredit було €7 млрд активів у Росії.

Небажання італійського банку виходити з Росії стало причиною конфлікту із Європейським центральним банком. Влітку Орсель сказав, що дешевий розпродаж активів він вважає «морально неправильним», та згодом дещо змінив стратегію.

Андреа Орсель /Getty Images

Андреа Орсель, головний виконавчий директор UniCredit SpA Фото Getty Images

«Не можна віддавати все так легко і просто тим людям, із якими ми боремося, – сказав Орсель у вересні. – Ми намагаємося зберегти у порядку те, що у нас є, і зрештою вийти з Росії, але так, щоб це не було подарунком [для російських бізнесменів]».

Крім того, UniCredit погодився продати RN Bank, спільну із Renault і Nissan справу, виробнику «Лади» – «АвтоВАЗу». Наприкінці листопада Путін дав угоді зелене світло.

Інший підхід

Citigroup, який підпадає під указ Путіна і станом на грудень має в Росії активів на $7,5 млрд, обрав інший підхід. Коли не вдалося протягом року знайти покупця на його російські операції, банк вирішив потихеньку згортати справи.

Так, минулого місяця Citigroup продав свій портфель російських споживчих кредитів місцевому комерційному кредитору «Уралсиб».

Фінустанова планує закрити більшість своїх послуг інституційного банкінгу у Росії до кінця першого кварталу 2023-го. Хоча депозитарні операції, ймовірно, буде закрити непросто, кажуть експерти з цього питання.

Гендиректор Intesa Sanpaolo Карло Мессіна представив свій план, за яким його банк повинен «завʼязати із усіма справами в Росії». Досягти цього він хоче за рахунок поступового скорочення міжнародного кредитування між італійськими і російськими компаніями – це основний бізнес банку в Росії.

Та хай що б там не вирішили банки, а доля їх активів – у руках російського президента.

«Росія не зацікавлена у тому, щоб полегшувати нам вихід з країни. Ми у підвішеному стані і, як би не хотіли, не знаємо, як вийти із цієї ситуації», – сказав виконавчий директор в одному банку, який підпадає під обмеження Путіна. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні