Категорія
Новини
Дата

Банки заробили за 2021 рік рекордні 77,5 млрд грн. Глава НБУ вважає, що система готова до «гіпотетичної кризи»

Прибуток українських банків за 2021 рік сягнув рекордних 77,5 млрд грн, повідомив глава НБУ Кирило Шевченко. За його словами, банківська система перебуває у гарній формі, зберігаючи значний запас капіталу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За оперативними даними, прибуток банківської системи за 2021 рік становив 77,5 млрд грн. Це рекордний прибуток за останні роки, і саме ці кошти можуть бути використані для нарощування капіталу та збільшення кредитування, заявив глава НБУ.
  • Минулорічне стрес-тестування показало, що банки загалом готові до гіпотетичної кризи, вважає Шевченко.
  • Також, за словами глави НБУ, банки мають гарні показники ліквідності, зокрема, всі банки виконують норматив короткострокової ліквідності LCR, що передбачає покриття кризових відпливів коштів.
  • «Ймовірно, такий стан банківської системи і визначає те, що ми не спостерігаємо різкого відпливу депозитів. У вкладників є всі підстави продовжувати довіряти українським банкам», – наголосив Шенченко.

Контекст

Представники семи великих українських банків зауважили у розмові з Forbes, що не спостерігають відтоку депозитних вкладів. «Змін у поведінці клієнтів ми не бачимо», – говорить член правління Ощадбанку Антон Тютюн.

На користь цього твердження свідчить і щоденна статистика НБУ щодо попиту банків на готівкову гривню, зазначає фінансовий аналітик ICU Михайло Демків. З 13 січня був лише один день, коли банки поміняли безготівкову гривню на готівку у великих обсягах, уточнює він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні