Категорія
Новини
Дата

Банки заробили за 2021 рік рекордні 77,5 млрд грн. Глава НБУ вважає, що система готова до «гіпотетичної кризи»

1 хв читання

Прибуток українських банків за 2021 рік сягнув рекордних 77,5 млрд грн, повідомив глава НБУ Кирило Шевченко. За його словами, банківська система перебуває у гарній формі, зберігаючи значний запас капіталу.

Ключові факти

  • За оперативними даними, прибуток банківської системи за 2021 рік становив 77,5 млрд грн. Це рекордний прибуток за останні роки, і саме ці кошти можуть бути використані для нарощування капіталу та збільшення кредитування, заявив глава НБУ.
  • Минулорічне стрес-тестування показало, що банки загалом готові до гіпотетичної кризи, вважає Шевченко.
  • Також, за словами глави НБУ, банки мають гарні показники ліквідності, зокрема, всі банки виконують норматив короткострокової ліквідності LCR, що передбачає покриття кризових відпливів коштів.
  • «Ймовірно, такий стан банківської системи і визначає те, що ми не спостерігаємо різкого відпливу депозитів. У вкладників є всі підстави продовжувати довіряти українським банкам», – наголосив Шенченко.

Контекст

Представники семи великих українських банків зауважили у розмові з Forbes, що не спостерігають відтоку депозитних вкладів. «Змін у поведінці клієнтів ми не бачимо», – говорить член правління Ощадбанку Антон Тютюн.

На користь цього твердження свідчить і щоденна статистика НБУ щодо попиту банків на готівкову гривню, зазначає фінансовий аналітик ICU Михайло Демків. З 13 січня був лише один день, коли банки поміняли безготівкову гривню на готівку у великих обсягах, уточнює він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні