Категорія
Новини
Дата

Транзит нафтопродуктів. БЕБ викрило схему ухилення від сплати 244 млн грн митних платежів

Детективи БЕБ заявили, що викрили схему ухилення від сплати понад 244 млн грн митних платежів при транзиті нафтопродуктів трубопровідним транспортом у 2020-2022 роках, йдеться у повідомленні БЕБ. Фігурантом справи, ймовірно, є колишній депутат-втікач Андрій Деркач, пише ЕП з посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство заявляє, що службові особи перевізника порушили вимоги та умови митного режиму «Транзит» під час переміщення паливно-мастильних матеріалів магістральним нафтопродуктопроводом у період з 2020 по 2022 роки. Це призвело до виникнення зобов’язань сплатити до державного бюджету суму митних платежів.
  • Водночас дії службових осіб фінансового гаранта призвели до заниження сум податкового зобов`язання зі сплати мита. За даними детективів, фінансовий гарант не виконав зобов’язань щодо забезпечення сплати митних платежів, що завдало державному бюджету збитки на суму понад 244 млн грн.
  • У межах досудового розслідування встановлено, що бенефіціарними власниками фінансового гаранта є довірені та підконтрольні народному депутату-утікачу особи, на початку року він був позбавлений громадянства України. За даними ЕП, йдеться про Андрія Деркача.
  • За результатами обшуків декількох нежитлових приміщень вилучено документи щодо надання послуг фінгаранта, документацію, що підтверджує уникнення зобов’язання сплати митних платежів, копії митних декларацій, договори щодо надання брокерських послуг та інші документи.
  • Окрім того, під час обшуку приміщень Енергетичної митниці Державної митної служби України вилучено копії транзитних митних декларацій та незаконний дозвіл зміни митного режиму тощо.

Контекст

За даними СБУ, колишній депутат Деркач керував в Україні агентурною мережею Генштабу РФ, яка мала допомагати ворогу захопити країну. Наразі він перебуває у розшуку.

У США вважають, що Деркач понад 10 років був активним російським агентом, і ще в 2020 році ввели проти нього персональні санкції.

Указом президента Володимира Зеленського на початку січня Андрія Деркача позбавлено громадянства України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні