Фото: Руслан Стефанчук
Категорія
Новини
Дата

Рада достроково припинила повноваження Медведчука, Козака, Деркача, Кузьміна та Аксьонова

Фото: Руслан Стефанчук

Верховна Рада України ухвалила проєкти постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Тараса Козака та Рената Кузьміна, а також Андрія Аксьонова, повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, за всіма постановами була абсолютна підтримка залу.
  • «Усі були в ОПЗЖ. Що важливо! Вони позбавлені мандатів у абсолютно законний спосіб, Аксьонов сам написав заяву, по решті – надійшов Указ Президента України про позбавлення їх громадянства», – зазначив Стефанчук.
  • Спікер наголосив, що нардепів позбавили мандатів у відповідності до законодавства і такі рішення не оскаржити.
  • Стефанчук додав, що цим голосуванням «очищення українського парламенту не завершиться».
  • Депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк оприлюднив фото з результатами голосування за позбавлення мандату Віктора Медведчука, рішення підтримали 320 нардепів.
Рада достроково припинила повноваження Медведчука, Козака, Деркача, Кузьміна та Аксьонова /Фото 1

Фото: Ярослав Железняк

Рада достроково припинила повноваження Медведчука, Козака, Деркача, Кузьміна та Аксьонова /Фото 2

Фото: Ярослав Железняк

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За його словами, за позбавлення Тараса Козака мандату проголосували 317 депутатів, Андрія Деркача – 314, Рената Кузьміна – 319, Андрія Аксьонова – 294.

Контекст

Президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Андрія Деркача. У Верховну Раду надійшов відповідний указ президента, і на найближчому пленарному засіданні мали розглянути питання про дострокове припинення повноважень цих народних депутатів.

В Україні проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук перебував під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня Медведчука затримала СБУ.

Раніше суд наклав арешт на гелікоптер і літак, якими користувалася родина Медведчука. До цього було заарештовано 154 об’єкти рухомого й нерухомого майна Медведчука та його дружини.

З 24 лютого АРМА отримало за рішенням суду десятки різноманітних компаній, що належать росіянам, урядовим структурам РФ та Білорусі або українським колаборантам. Forbes оцінив загальну вартість активів АРМА у $1,5 млрд.

Найдорожчі активи, які з початку війни перейшли до АРМА: 20 000 залізничних вагонів від різних власників вартістю $300 млн; Миколаївський глиноземний завод ($210 млн); яхта ($200 млн), літак ($67 млн) і мережа АЗС Glusco ($80 млн) Віктора Медведчука та інші.

21 вересня в рамках обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві віддали проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні