Категорія
Новини
Дата

БЕБ заявило про викриття компанії відомого блогера в ухиленні від сплати податків. Ймовірно, йдеться про Traffic Devils Слобоженка

2 хв читання

Бюро економічної безпеки заявило про викриття компанії відомого блогера-арбітражника в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах – 213 млн грн, повідомляє пресслужба БЕБ. За інформацією джерел Forbes Ukraine, йдеться про засновника компанії Traffic Devils Олександра Слобоженка. Наступного тижня будуть підозри і по решті фігурантів розслідування, заявив співрозмовник у провоохороних органах.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За версією слідства, підозрюваний у 2020 році заснував та організував діяльність комерційної структури, створив вебресурс і згодом зареєстрував торгову марку.
  • Компанія здійснювала арбітраж інтернет-трафіку (аффілейт-маркетинг) – рекламування в інтернеті, соціальних мережах товарів, послуг третіх осіб переважно з індустрії gambling (ринок онлайн-казино, азартних ігор), dating (ринок онлайн-сервісів для віртуальних знайомств), betting (ринок онлайн-ставок, букмекерських організацій), nutra (онлайн-ринок товарів для краси та здоров’я) тощо.
  • Детективи БЕБ стверджують, що компанію не реєстрували як юридичну особу та не ставили на облік як платника податків в органах ДПС України, трудові договори з працівниками не укладалися, щоб приховати доходи та ухилитися від сплати податків і зборів.
БЕБ заявило про викриття компанії відомого блогера в ухиленні від сплати податків. Ймовірно, йдеться про Traffic Devils Слобоженка /Фото 1

Фото: БЕБ

БЕБ заявило про викриття компанії відомого блогера в ухиленні від сплати податків. Ймовірно, йдеться про Traffic Devils Слобоженка /Фото 2

Фото: БЕБ

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Слідчі заявляють, що керівник компанії начебто запровадив механізм отримання власних доходів, зокрема від надання послуг, шляхом переведення коштів у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та довірених осіб, з подальшим їх обміном на готівку, яку отримували в пунктах обміну валют.
  • Зазначається, що довірені особи підозрюваного реєстрували криптовалютні гаманці, на які надходила криптовалюта за надані компанією послуги з арбітражу трафіку. Віртуальні активи переводили на електронні гаманці керівника компанії, а також обмінювали на долари США.
  • За даними БЕБ, керівник компанії за допомогою довірених осіб отримав доходи, що за офіційним курсом НБУ на той час були еквівалентні понад 1 млрд грн. Вони не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020–2023 роки, податки з них не сплачувалися.
  • «Такі дії призвели до фактичного ненадходження до бюджету держави понад 213 млн грн податків», – сказано у повідомленні БЕБ.
  • Стверджується, що надалі підозрюваний легалізував кошти, нібито одержані злочинним шляхом. Зокрема, придбав низку об’єктів нерухомості та елітні транспортні засоби.
  • Детективи БЕБ повідомили про підозру керівнику компанії та арештували вісім транспортних засобів, серед яких елітні супер/спорткари, квартири та нерухомість у столиці.

Контекст

У 2019-му Слобоженко запустив компанію Traffic Devils. Вона займається арбітражем трафіку. Завдання вебмайстра, як іноді називають арбітражників – знаходити в інтернеті нових клієнтів для виробників товарів і послуг. Суть бізнесу проста: знайти таких клієнтів дешевше і продавати їх компаніям дорожче. Близько 90% виторгу Traffic Devils отримує в ніші гемблінгу, повідомив Forbes Слобоженко.

У 2020-му Нацполіція відкрила кримінальне провадження за статтями про ухилення від сплати податків та легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом. На справу у квітні 2024-го звернуло увагу видання NGL Media. Сума податкового боргу – майже 54,8 млн грн. Тоді в офісі Traffic Devils пройшли обшуки, слідчі вилучили техніку. У липні 2021-го вилучене повернули. Це останнє судове рішення в цій справі.

Вдруге увагу на Слобоженка звернуло БЕБ у 2023-му і відкрило справу про несплату податків, організацію азартних ігор і легалізацію доходів, здобутих злочинним шляхом в особливо великому розмірі. Детальніше про це – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд