Категорія
Новини
Дата

У Рязані після атаки дронів палає НПЗ «Роснефти» (фото, відео)

У Росії дрони завдали удару по Рязанському нафтопереробному заводу, внаслідок атаки сталася пожежа, повідомив губернатор області Павло Малков. Йдеться про найбільший нафтопереробний завод ПАТ «Роснефть». «Інтерфакс-Україна» із посиланням на джерело пише, що у ніч на середу СБУ атакувала дронами три нафтопереробні заводи на території РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Російські телеграм-канали вже оприлюднили фото пожежі, а також відео із влучанням безпілотника в завод.
  • Зазначається, що три ударні дрони атакували «Рязаньнефтепродукт» – дочірню структуру «Роснефти». Стверджується, що безпілотники влучили у дві установки з первинної переробки нафти. 
  • Виникла пожежа, площа якої становила 100-200 квадратних метрів.
  • За даними Bloomberg, підприємство, розташоване за 200 кілометрів на південний схід від Москви, має потужність 17,1 млн т на рік, або близько 340 000 барелів на день, і є основним постачальником моторного палива для російських регіонів навколо столиці. Він став вже другою мішенню дронів за два останні дні, внаслідок атак було пошкоджено обʼєкти, що становлять понад 10% нафтопереробних потужностей Росії.
  • Обережно, на відео присутня ненормативна лексика.
  •  За інформацією джерела «Інтерфакс-Україна», СБУ атакувала дронами одразу три нафтопереробні заводи – не лише в Рязані, а й у Кстово (Нижньогородська область) і Кіришах (Ленінградська область). Він уточнив, що атаковані НПЗ входять до пʼятірки найбільших заводів у РФ.
  • За його словами, ці атаки є продовженням низки спецоперацій щодо ворожих НПЗ, які раніше розпочала СБУ.

Контекст

18 січня під ударом дронів опинився нафтовий термінал у Ленінградській області. 19 січня дрон атакував нафтобазу, що належить «Роснєфті» у місті Клинці Брянської області. А 21 січня приліт безпілотника спричинив пожежу на терміналі «Новатека» в морському порту Усть-Луга в Ленінградській області.

25 січня українські дрони атакували НПЗ у Туапсе. Роботу підприємства, яке переробляє щороку до 9 млн т сировини, паралізувало після пожежі. Цей НПЗ – єдиний на чорноморському узбережжі Росії та входить до десятки найбільших у РФ.

Під атаками дронів опинилася інфраструктура, яка торік принесла РФ третину експортних надходжень. Географія ударів – від Чорного моря до витоків Волги. Детальніше про те, якими можуть бути наступні цілі атак – у матеріалі Forbes Ukraine.

За другий тиждень лютого підприємства у РФ переробляли 5,16 млн барелів нафти на день. Згідно з розрахунками Bloomberg, це на 94 000 барелів на день менше, ніж попереднього тижня. Нафтопереробка в Росії ще більше постраждала, оскільки НПЗ борються зі збитками, завданими атаками дронів. З початку цього року внаслідок українських атак було пошкоджено шість нафтопереробних заводів, на частку яких припадало близько 18% від загального обсягу переробки нафти в Росії.

12 березня після нічної атаки безпілотників у Росії сталася пожежа на обʼєкті паливно-енергетичного комплексу у місті Кстово Нижегородської області. Завод «Норсі» ПАТ «Лукойл» зупинив роботу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні