міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
Категорія
Новини
Дата

Без гемблінгу, але з Parimatch Tech. У Мінцифрі розповіли, хто, як і коли зможе долучитися до «Дія City»

міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

18 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон, що визначає умови оподаткування резидентів «Дія City». 21 грудня представники Міністерства цифрової трансформації розповіли, що в подальшому чекає на компанії, які хочуть працювати за правилами нового податкового режиму.

Forbes коротко переказує ключові тези пресконференції міністра цифрової трансформації Михайла Федорова та його заступника Олександра Борнякова. Пряму мову відредаговано для зрозумілості

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Вступ у «Дія City»

  • Українські та іноземні ІТ-компанії зможуть стати резидентами «Дія City» наприкінці січня 2022 року. У лютому, під час конференції Diia Summit, Міністерство цифрової трансформації розпочне офіційний прийом заявок.
  • Хоч закон про «Дія City» уже ухвалили, компанії поки що не можуть стати резидентами, адже спочатку Кабінет міністрів України повинен затвердити підзаконні акти, які визначать покрокову процедуру реєстрації.
  • Процес подачі заявок буде простим: компанії зможуть зареєструватися на сайті та завантажити туди документи, яких немає у державному реєстрі. Заявки перевірятимуть автоматично, а відповідь про зарахування резиденти отримають через 10 днів.
  • Міністерство щотижня отримує звернення від українських та іноземних компаній, які хочуть стати резидентами «Дія City». Зокрема, про свою готовність долучитися заявили американський агрегатор таксі Lyft та іспанська служба доставки Glovo.

Статус гемблінг-компаній

Згідно з законом, компанії, які займаються організацією азартних ігор не зможуть стати резидентами «Дія City». Проте це не стосується їхніх дочірніх компаній, які розробляють продукти чи софт для гемблінгу і мають відповідне ліцензування. Наприклад, Parimatch Tech – це не гемблінг-бізнес, а компанія з розробки технологічних продуктів, пояснюють у міністерстві.

Можливості для стартапів

Зазвичай українським стартапам важко залучити інвестиції, тому в «Дія City» для них уперше ввели 9% податок на виведений капітал. Він дозволяє реінвестувати увесь прибуток і не сплачувати податки до того моменту, поки стартапи не вирішать видавати дивіденди.

Також стартапи в «Дія City» зможуть видавати convertible note – це зручний формат залучення інвестицій. Завдяки цьому стартап без оцінки може отримати інвестиції. Під час наступного раунду така компанія передає інвестору гроші з відсотком або акції бізнесу.

Ще один інструмент – liquidation preference. Це можливість інвестора визначити, який відсоток він отримає у разі закриття портфельної компанії або її продажу. Наявність ліквідаційних привілегій підвищує довіру інвесторів.

Також для стартапів-резидентів «Дія City» створюватимуть умови, за яких вони зможуть видавати опціони – це програма, за якою всі співробітники можуть стати акціонерами компанії.

Цілі «Дія City» до 2025 року:

  • збільшити частку ІТ у ВВП України з 4,5% сьогодні до 10%;
  • підвищити дохід ІТ-індустрії з $6,5 млрд сьогодні до $16–17 млрд;
  • кількість ІТ-спеціалістів має зрости з 250 000 до 500 000;
  • збільшити кількість продуктових компаній у країні;
  • залучити нових інвесторів.

Підтримка ІТ-спеціалістів

Зараз в Україні працює понад 250 000 ІТ-спеціалістів, але до 2025 року їх має бути 500 000. Для цього треба допомагати свічерам – спеціалістам, які хочуть змінити професію та перейти в ІТ.

В Україні понад 20 000 людей з математичними знаннями, які можуть розвиватися у сфері технологій. Держава компенсуватиме 50% вартості перекваліфікації та навчання спеціалістів з інших галузей та 100% вартості перекваліфікації вчителів. На це планують витратити близько 150 млн грн. У цілому на розвиток державних проєктів у сфері інформаційних технологій у бюджеті є 450 млн грн.

Наступного року в Україні також зʼявиться Фонд фондів об’ємом 300 млн грн. Він буде інвестувати в українські стартапи разом з іншими фондами. За підрахунками міністерства, завдяки цьому IT-компанії отримають додаткові $46 млн.

Ще один державний фонд буде сплачувати 50% навчання українців на ІТ-курсах, а державний акселератор допомагатиме стартапам виходити із death valley – період життя стартапу, протягом якого він почав свою діяльність, але ще не отримав прибутку.

Також в Україні акредитували акселератор 500 Startups – один із найбільших у світі, який підтримує стартапи на ранніх стадіях. Станом на лютий 2021 року акселератор інвестував у понад 2400 компаній, зокрема в Canva, RidePal і Udemy. Дата початку роботи 500 Startups в Україні поки невідома.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні