Категорія
Новини
Дата

Без Маріуполя. «Метінвест» налагодив виробництво 25 видів нової продукції

Українські підприємства групи «Метінвест» цьогоріч розпочали виробництво 25 нових видів продукції, включно з комбінатом «Запоріжсталь», який випустив 14 нових продуктів, йдеться у пресрелізі групи. Як зазначається у пресрелізі, таким чином вдалося частково компенсувати виробництво знищених росіянами маріупольських комбінатів.

Ключові факти

  • Найбільше нових продуктів освоєно в сегменті напівфабрикатів, гарячекатаного рулонного та сортового прокату (по сім), а також холоднокатаного й оцинкованого рулонного прокату (по два), зазначила компанія.
  • Левова частка нової продукції припала на «Запоріжсталь» та «Каметсталь». Два види нових продуктів освоїв виробник оцинкованого прокату групи – «Юністіл».
  • Напівфабрикати. «Запоріжсталь» розпочав випуск слябів різних розмірів. Ця продукція постачається на європейські підприємства «Метінвесту», де з неї виготовляють гарячекатаний товстий лист та рулони. 
  • «Каметсталь» освоїла виробництво двох видів квадратної заготовки. Комбінат використовує такі напівфабрикати для власного виробництва сортового прокату та катанки, а також постачає їх клієнтам в Україні та Європі.
  • Гарячекатаний, холоднокатаний та оцинкований рулон і лист. «Запоріжсталь» розпочала виготовлення семи видів прокату для будівельної та машинобудівної галузі за європейськими, американськими та українськими стандартами. Гарячекатаний прокат зі сталі S355J2 вже постачається до Польщі, Румунії та інших європейських країн.
  • Також «Запоріжсталь» освоїла виробництво холоднокатаного рулону, призначеного для оцинкування. Раніше такий напівфабрикат для нанесення захисного покриття постачав ММК імені Ілліча. 
  • Налагодження випуску цієї продукції на «Запоріжсталі» дало змогу «Юністілу» відновити виготовлення та постачання конструкційного оцинкованого рулону.
  • «Юністіл» освоїв технологію різання оцинкованих рулонів на листи, що дало змогу значно збільшити обсяги реалізації такої продукції на внутрішньому ринку.
  • Сортовий прокат. «Каметсталь» розпочала виробництво сталевих помольних куль діаметром 25 та 100 мм, а також профілю СВП27 для гірничо-металургійного комплексу.
  • Також комбінат випустив два види катанки – діаметром 7,5 мм із марки SAE 1008 за американським стандартом та з європейської сталі С80D2 діаметром 8 мм. Вироби використовуються для перетягування в дріт, виготовлення канатів та метизної продукції.
  • «Каметсталь» розпочала виробництво арматури діаметром 36 мм класу А500С. Такий прокат затребуваний під час реалізації відповідальних будівельних та інфраструктурних проєктів і застосовується для зведення мостів, укриттів та багатоповерхових споруд. 
  • Для підприємств машинобудівної галузі меткомбінат налагодив серійне виготовлення гарячекатаного круглого прокату діаметром 42 мм. Він використовується для створення деталей та конструктивних елементів механізмів і машин.

Контекст

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалося до 40% залізорудної сировини з гірничо-збагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть її продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції. «Метінвест» оцінила сумарні збитки від війни в понад $3,5 млрд.

За даними групи «Метінвест», виробництво чавуну і сталі групи за 9 місяців 2023 року становило 1,34 млн т і 1,53 млн т відповідно. Це менше за показники аналогічного періоду торік на 46% і на 43% У третьому кварталі 2023 року виробництво чавуну знизилось на 10% проти попереднього кварталу — до 425 000 т – переважно через зупинку на плановий капітальний ремонт доменної печі №1 на МК «Каметсталь». У результаті, виробництво сталі знизилось на 8% – до 499 000 т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні