Категорія
Новини
Дата

Україна може експортувати лише третину свого зерна. Потрібне розблокування портів і допомога сусідніх країн – Камишін

До війни Україна експортувала 5–7 млн т зерна на місяць, а зараз, всіма видами транспорта — 1,2 млн т, сказав голова правління УЗ Олександр Камишін в інтервʼю Forbes. Без відкриття українських портів максимальний показник експорту збіжжя не перевищуватиме 2 млн т.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На елеваторах в Україні зберігається приблизно 20 млн т старого врожаю, який чекає на вивезення. «Маємо експортувати 5 млн т щомісячно всіма видами транспорту. По факту експортуємо близько 1,2 млн т, – каже Камишін. – Спрацювавши эффективно, можно дотягнути до 2 млн т зерна. Це максимум без суттєвої розбудови інфраструктури».
  • «Щоб ми змогли додатково вивезти 300 000–400 000 тонн, ми маємо думати категоріями наскрізної інфраструктури. Домовляємося з поляками про дозвіл експлуатації на їхній території наших зерновозів», – зазначив Камишін. 
  • Наразі Україні потрібне розширення перевалки в європейських портах та додаткові вагони, які доставлять туди українське зерно від польського кордону.
  • Голова УЗ пропонує відкривати у Польщі свого оператора і паралельно, де тільки можна, заводити на територію України гілки з вузькими коліями. «З часом навколо них зʼявлятимуться приватні перевалочні термінали, які збільшать швидкість і навантаження», – вважає Камишін.
  • Добиватися розблокування портів – це головний формат на майбутнє. Інші варіанти – це збільшення на десятки відсотків, а потрібно в рази, заявив Камишін.
  • У листопаді минулого року був історичний місячний максимум – залізницею було вивезено 4,1 млн зерна, зазначив Камишін. За його словами, у квітні експортували залізницею 642 000 т зерна, в травні – 807 000 т. «Це межа, і суттєво її не збільшимо без активної допомоги сусідніх країн», – додав він. 

Контекст

6 червня стало відомо, що Туреччина та РФ досягли попередньої домовленості про відновлення постачання української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Проте Україна ще не схвалила цей план. 

Для відновлення судноплавства потрібні дієві гарантії безпеки: постачання Україні необхідної зброї та залучення для патрулювання акваторії Чорного моря ВМС третіх країн, ідеться в заяві українського МЗС. Рішення про розблокування українських портів мають ухвалюватися усіма причетними сторонами, заявили в міністерстві.

ООН працює над угодою, яка дозволить експортувати зерно з України через Чорне море та надасть безперешкодний доступ на світові ринки російських продуктів харчування та добрив, заявив раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні