Категорія
Новини
Дата

«Дискусії були конструктивними». ООН заявляє, що готує угоду для відновлення експорту українського зерна

ООН працює над угодою, яка дозволить експортувати зерно з України через Чорне море та надасть безперешкодний доступ на світові ринки російських продуктів харчування та добрив. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на брифінгу Групи реагування на глобальні продовольчу, енергетичну та фінансову кризи, пише DW

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Генсек ООН наголосив, що блокування експорту українського зерна загрожує голодом сотням мільйонів людей.
  • Гутерріш доручив голові Конференції ООН із торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) Ребеці Грінспан та заступнику генсека ООН із гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу координувати роботу двох цільових груп для допомоги в досягненні пакетної угоди. 
  • Угода має гарантувати безпечний експорт продуктів харчування українського виробництва через Чорне море, а також безперешкодний доступ до світових ринків для російського продовольства та добрив, сказав Гутерріш.
  • Високопоставлені чиновники тісно співпрацюють за цією темою із контактами в Москві, Києві, Анкарі, Брюсселі та Вашингтоні протягом останніх 10 днів. Гутерріш сказав, що не хоче поставити під загрозу шанси на успіх, розкриваючи подробиці. Грінспан зазначила, що «дискусії були конструктивними».

Контекст

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що в одеських портах заблоковано 22–25 млн т зерна. Восени ця цифра може сягнути 75 т. РФ продовжує блокувати українські порти. 

РФ готова сприяти безперешкодному морському транзиту вантажів у координації з турецькими партнерами, зокрема, з українських портів. Про це минулого тижня заявив президент РФ Путін у телефонній розмові з президентом Туреччини Ердоганом. До цього Путін пропонував сприяння у розвʼязанні продовольчої кризи за умови зняття санкцій з Росії під час телефонної розмови з премʼєр-міністром Італії Маріо Драгі.

6 червня стало відомо, що Туреччина та РФ досягли попередньої домовленості про відновлення постачання української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Проте Україна ще не схвалила цей план. 

Для відновлення судноплавства потрібні дієві гарантії безпеки: постачання Україні необхідної зброї та залучення для патрулювання акваторії Чорного моря ВМС третіх країн, ідеться в заяві українського МЗС. Рішення про розблокування українських портів мають ухвалюватися усіма причетними сторонами, заявили в міністерстві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні