Категорія
Новини
Дата

Україна назвала дві умови для розблокування портів: зброя і залучення для патрулювання акваторії ВМС третіх країн

Для відновлення судноплавства потрібні дієві гарантії безпеки: постачання Україні необхідної зброї та залучення для патрулювання акваторії Чорного моря ВМС третіх країн, ідеться у заяві українського МЗС. Рішення про розблокування українських портів мають ухвалюватися усіма причетними сторонами, заявили в міністерстві. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наразі спільно з ООН та партнерами опрацьовується можливість створення гуманітарного коридору для експорту української аграрної продукції, повідомили в МЗС.
  • Україна не може виключати планів Росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. «Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз із моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря», – йдеться в заяві.
  • У МЗС також оцінили зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів. Водночас зазначили, що наразі відсутні домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та РФ. 
  • Рішення мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін, заявили в міністерстві. Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті», – сказано в заяві МЗС.
  • Відомство закликало усіх зацікавлених партнерів разом з Україною шукати збалансоване рішення, яке зніме російську блокаду з портів і при цьому передбачатиме «чіткі безпекові гарантії для українського чорноморського узбережжя та відповідних гуманітарних коридорів».

Контекст

РФ готова сприяти безперешкодному морському транзиту вантажів у координації з турецькими партнерами, зокрема з українських портів. Про це минулого тижня заявив президент РФ Путін у телефонній розмові з президентом Туреччини Ердоганом. До цього Путін пропонував сприяння у розвʼязанні продовольчої кризи за умови зняття санкцій з Росії під час телефонної розмови з премʼєр-міністром Італії Маріо Драгі.

6 червня стало відомо, що Туреччина та Росія досягли попередньої домовленості про відновлення поставок української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Проте Україна ще не схвалила цей план. Київ стурбований тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу.

Вчора президент Володимир Зеленський повідомив, що обговорював з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання розблокування українських портів.

За даними ООН, в українських портах на початок травня було заблоковано майже 4,5 млн т зерна. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи внаслідок війни РФ проти України.

Російські війська вже вкрали кілька сотень тисяч тонн зерна на окупованих ними територіях України, заявляв заступник міністра сільського господарства Тарас Висоцький. За його словами, переважну більшість з 1,5 млн т зерна, яке зберігається на окупованій території, також може бути вкрадено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні