Категорія
Новини
Дата

Більше вакансій та вищі зарплати. Work.ua фіксує наближення ринку праці до показників початку 2022 року

У травні на українському ринку праці продовжилися позитивні тенденції, йдеться в огляді Work.ua. Минулого місяця компанії розмістили 90 023 вакансії – зростання склало понад 9%. Ринок праці наздоганяє за показником травень 2021 року і навіть січень 2022-го.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У травні зростання кількості вакансій спостерігалося в прифронтових областях і регіонах на заході України. Найбільший приріст, якщо порівняти з квітнем, був зафіксований у Тернопільській (+17% – 2171 вакансія), Івано-Франківській (+14% – 2832), Сумській (+13% – 828), Рівненській (+13% – 1868) та Харківській (+12% – 3131) областях. 
  • Лідирувати за кількістю розміщених вакансій продовжують Київська – 28 410, Львівська – 8781, Дніпропетровська – 8511, Одеська область – 6455 й Харківська з 3131 пропозицією роботи.
Більше вакансій та вищі зарплати. Work.ua фіксує наближення ринку праці до показників початку 2022 року /Фото 1
Більше вакансій та вищі зарплати. Work.ua фіксує наближення ринку праці до показників початку 2022 року /Фото 2
Більше вакансій та вищі зарплати. Work.ua фіксує наближення ринку праці до показників початку 2022 року /Фото 3
Більше вакансій та вищі зарплати. Work.ua фіксує наближення ринку праці до показників початку 2022 року /Фото 4
Більше вакансій та вищі зарплати. Work.ua фіксує наближення ринку праці до показників початку 2022 року /Фото 5
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Найбільше зросла кількість вакансій для посад «Водій екскаватора» (+47%), «Маляр» (+45%), «Виконроб» (+42%), «Покоївка» (+41%), «Водій навантажувача» (+40%). Також збільшилася кількість вакансій за посадами різноробочий, будівельник, сантехнік, піцайоло, керуючий мережі магазинів.
  • Конкуренція серед шукачів роботи продовжує знижуватися, тобто ще більше українців знайшли роботу. За даними Work.ua, у травні конкуренція вийшла на рівень, що спостерігався у довоєнному лютому 2022 року. Натомість роботодавцям знайти підхожих працівників стає важче, кількість відгуків зменшується. 
  • Найбільша конкуренція на ринку праці залишалася в Київській, Харківській, Вінницькій, Львівській та Чернігівській областях, йдеться в огляді Work.ua.
  • Серед високо конкурентних посад: HTML-верстальник, Front-end-програміст, тестувальник, спеціаліст чата, Java-програміст, відеомонтажер, Python-програміст, ретушер, Unity-програміст.
  • У травні спостерігалося подальше зростання середньої зарплати, яка досягла 16 500 грн. Загалом від початку року зарплата зросла на 10% (з 15 000 до 16 500 грн). Також підросли зарплати в окремих регіонах України. Наприклад, в Дніпропетровській області з 15 000 до 16 000 грн, в Київській – з 18 000 до 18 200 грн, а в Одеській – з 15 500 до 16 000 грн.
  • Кількість пропозицій роботи, цілком ймовірно, зростатиме, а конкуренція знижуватиметься, прогнозують аналітики. «Роботодавці переглядатимуть стратегії пошуку персоналу, звертатимуть увагу на інші категорії кандидатів, розроблятимуть програми працевлаштування ветеранів. На часі стане питання розвитку бренду роботодавця. Вірогідно, що на ринку продовжиться й перегляд оплати праці», – йдеться у коментарі Work.ua.

Контекст

Безробіття в Україні в 2023 році становитиме близько 26%. Загалом воно залишатиметься вищим за свій природний рівень, прогнозували в НБУ на початку року. Ринок праці гостро відчуватиме наслідки війни, але також повільно відновлюватиметься, зазначають в НБУ. Упродовж 2023-го безробіття залишатиметься на високому рівні – близько 26%. Надалі воно знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. 

В НБУ очікують, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025-му – до 17,6%.

В інфляційному звіті за червень НБУ відзначає зростання попиту на робочу силу. Частково це повʼязано з сезонністю, зокрема, сільгоспроботами, а частково – з мобілізацією співробітників, у тому числі критичних, та посиленням труднощів із пошуком персоналу. Кількість претендентів на одну вакансію суттєво зменшилася і в травні була близькою до рівня травня 2021 року.

Реальні зарплати у приватному секторі на тлі низької бази порівняння практично припинили падіння, що разом з індексацією пенсій та виплатами у бюджетному секторі підтримало доходи домогосподарств. Водночас подальше зростання зарплат стримуватиметься важким фінансовим станом підприємств і високим рівнем невизначеності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні