Категорія
Новини
Дата

В Україні росте попит на робочу силу, зарплати у приватному секторі практично припинили падіння – НБУ

В Україні практично припинилося зростання кількості резюме, тоді як кількість вакансій росте, йдеться в щомісячному макроекономічному та монетарному огляді НБУ. Винятком є ІТ-сектор, де ситуація складна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з оглядом, зростання попиту на робочу силу частково повʼязано з сезонністю, зокрема сільгоспроботами, а частково – з мобілізацією співробітників, у тому числі критичних, та посиленням труднощів із пошуком персоналу.
  • Кількість претендентів на одну вакансію суттєво знизилася і в травні була близькою до рівня травня 2021 року.
  • Реальні зарплати у приватному секторі на тлі низької бази порівняння практично припинили падіння, що разом з індексацією пенсій та виплатами у бюджетному секторі підтримало доходи домогосподарств. 
  • Водночас подальше зростання зарплат стримуватиметься важким фінансовим станом підприємств і високим рівнем невизначеності.

Контекст

В Україні ринок праці увійшов у 2023 рік, відновившись на половину від довоєнного рівня, заявляють аналітики порталу з пошуку роботи Work.ua. На кінець року найбільшу динаміку відновлення показали прифронтові регіони. У грудні 2022-го кількість пропозицій роботи становила 53 179 вакансій. 

Середня зарплата по Україні весь 2022 рік трималася на рівні 15 000 грн.

Безробіття в Україні в 2023-му становитиме близько 26%. Загалом воно залишатиметься вищим за свій природний рівень, йдеться в інфляційному звіті НБУ за січень. Ринок праці гостро відчуватиме наслідки війни, але також повільно відновлюватиметься, зазначають у НБУ. Упродовж 2023 року безробіття залишатиметься на високому рівні – близько 26%. Надалі воно зменшуватиметься завдяки зростанню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. 

В НБУ очікують, що у 2024-му рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%.

Аграрна галузь під час війни виявилась більш стійкою, ніж ринок праці загалом. У лютому 2022-го на Work.ua було розміщено 2745 вакансій від агрокомпаній, а у березні кількість пропозицій роботи впала в шість разів – до 445 вакансій. Загалом же ринок праці обвалився більш ніж у 10 разів, йдеться у спільному дослідженні Agrohub і Work.ua.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні