Категорія
Новини
Дата

Ціна на газ у Європі зросла на понад 30% після зупинки «Північного потоку»

Ціни на газ у Європі на відкритті торгів у понеділок зросли на понад 30%, перевищивши $2800 за 1000 куб. м. Зростання цін почалося після того, як «Газпром» зупинив постачання газу «Північним потоком», пише Reuters

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними біржі ICE, вартість жовтневого фʼючерсу на хабі TTF у Нідерландах зросла до €279 за 1 МВт-год. ($2853 за 1000 куб. м) після зупинки «Північного потоку». Минулого тижня ціни на цей фʼючерс впали на 37%.
  • Незважаючи на те, що російський газ все ще надходить до Європи через Україну, хоча й у менших обсягах, аналітики вважають, що постачання цим маршрутом також може зупинитися.
  • «Ми фокусуємося на (газ), … який продовжує надходити в Європу через Україну», – сказав Джеймс Хакстеп, газовий аналітик EMEA S&P Global Platts, додавши, що зупинка постачання через Україну – «лише питання часу».

Контекст

У пʼятницю «Газпром» зупинив газопровід «Північний потік» нібито через витік мастила на одному з агрегатів турбіни Siemens Energy Trent 60, що, на думку монополії, створює ризики вибуху або пожежі. Це остання турбіна, що працює на компресорній станції «Портова», яку «Газпром» відправив на техобслуговування з 31 серпня по 2 вересня, пише «Комерсант». 

У «Газпромі» стверджують, що, згідно з даними Siemens, повне усунення витоку мастила можливе лише в умовах спеціалізованого ремонтного підприємства.

У Siemens Energy у відповідь повідомили, що витік мастила не є технічною причиною для зупинки турбіни.

Водночас в ЄС розглянуть спеціальні заходи для стримування різкого зростання цін на енергоносії після зупинки основного маршруту поставок газу в Європу. Серед інструментів – обмеження цін на природний газ та призупинення торгівлі деривативами на електроенергію.

Рішення «Газпрому» є ще одним підтвердженням його ненадійності як постачальника, заявив речник Єврокомісії Ерік Мамер. За його словами, це також свідчить про цинізм Росії, оскільки вона вважає за краще спалювати газ замість виконання контрактів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні