Категорія
Новини
Дата

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінив перспективи своєї діяльності

1 хв читання

Бізнес другий місяць поспіль оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку, повідомляє НБУ. У квітні Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,3 з 52,0 у березні, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів). Для порівняння у квітні минулого року ІОДА становив 51,5.

Ключові факти

  • Позитивним настроям респондентів усіх секторів сприяли оптимістичні прогнози щодо міжнародного фінансування, налагодження логістичних ланцюгів, сезонне пожвавлення бізнесу та збільшення внутрішнього попиту, а також уповільнення темпів інфляції.
  • Водночас стримуючими чинниками залишаються пошкодження енергетичних об’єктів, збільшення витрат на логістику й оплату праці та брак кваліфікованих кадрів.
  • Підприємства будівництва продемонстрували найоптимістичніші очікування щодо економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури, збільшення внутрішнього попиту та сприятливі погодні умови: секторальний індекс у квітні становив 53,4 порівняно з 53,5 у березні. У квітні 2023-го індекс у квітні становив 44,9.
  • Підприємства сфери послуг поліпшили очікування щодо своїх економічних перспектив завдяки сезонному пожвавленню споживчого попиту, розширенню морського коридору та сповільненню темпів інфляції: секторальний індекс зріс до 53,1 у квітні з 50,6 у березні. Минулого року у цьому ж місяці – 48,8.
  • Підприємства торгівлі дещо послабили позитивні оцінки щодо своєї ділової активності, враховуючи негативний вплив від збільшення логістичних витрат через блокування західного кордону: секторальний індекс у квітні становив 51,8 (у березні був 55,1, у квітні 2023-го – 57,6).
  • Підприємства промисловості зберегли позитивні оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу завдяки налагодженню логістичних ланцюгів, сталому споживчому попиту та сповільненню інфляції: секторальний індекс у квітні становив 51,7 (у березні – 51,0, у квітні 2023-го –50,5). 
  • Підприємства всіх секторів очікували на подальше здорожчання власної продукції та послуг.
  • Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Представники сфери будівництва очікували незначне збільшення загальної кількості працівників , а респонденти сфери торгівлі погіршили свої оцінки та разом з іншими секторами прогнозували незначне скорочення персоналу.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 21 квітня 2023 року. В опитуванні взяло участь 481 підприємство. Серед опитаних підприємств 46,6% – компанії промисловості, 28,7% – сфери послуг, 20,8% – торгівлі, 4% – будівництва; 33,1% респондентів – великі підприємства, 30,6% – середні, 36,4% – малі.

33,5% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 8,9% – лише експортні операції, 16,4% – лише імпортні операції, 41,2% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

У березні бізнес уперше за останні п’ять місяців оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,0.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні