Категорія
Новини
Дата

Бізнес уперше за п’ять місяців надав позитивну оцінку своєї діяльності

Бізнес уперше за останні п’ять місяців оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку, повідомляє НБУ. У березні Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,0 з 47,5 у лютому, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів). Для порівняння у березні минулого року ІОДА становив 49,5.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Поліпшенню настроїв бізнесу сприяли такі фактори: нарощення морських і залізничних перевезень, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності. 
  • Водночас стримуючими чинниками залишаються посилення обстрілів критично важливих об’єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та блокада західного кордону.
  • Підприємства торгівлі, як і у березні минулого року, залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів. Зокрема завдяки нарощенню морських і залізничних перевезень, сповільненню інфляції та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у березні зріс до 55,1, у лютому – 50,1. Для порівняння у березні 2023-го індекс становив 53,6.
  •  Підприємства промисловості позитивно оцінили результати своєї діяльності на найближчу перспективу, зважаючи на сталий споживчий попит, стійку ситуацію на валютному ринку та низькі інфляційні очікування: секторальний індекс – 51,0, а в лютому – 48,3. Минулого року у цьому ж місяці – 51,2.
  •  Підприємства будівництва суттєво поліпшили оцінки економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та сприятливі погодні умови: секторальний індекс – 53,5, для порівняння в лютому – 43,7, у березні 2023-го – 45,9.
  •  Підприємства сфери послуг уперше з жовтня 2021 року надали оптимістичні оцінки щодо своїх економічних перспектив завдяки налагодженню логістичних ланцюгів та пожвавленню попиту: секторальний індекс становив 50,6, у лютому – 45,3, а у березні минулого року – 45,7.
  • Підприємства всіх секторів очікували на подальше здорожчання власної продукції та послуг.
  • Оцінки щодо зайнятості дещо поліпшилися, але залишилися неоднорідними. Керівники підприємств будівництва та торгівлі налаштовані на незначне збільшення чисельності працівників, водночас у промисловості та сфері послуг і надалі очікували скорочення персоналу. У березні 2023-го усі підприємства не очікували на збільшення загальної чисельності своїх працівників.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 по 21 березня 2024 року. В опитуванні взяли участь 456 підприємств. Серед опитаних підприємств 45% – компанії промисловості, 27,9% – сфери послуг, 22,4% – торгівлі, 4,8% – будівництва; 30,5% респондентів – великі підприємства, 27,2% – середні, 42,3% – малі.

32,5% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,1% – лише експортні операції, 18% – лише імпортні операції, 39,5% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні