Категорія
Новини
Дата

Бізнес очікує на закінчення війни в 2023 році і перемогу України – опитування

77% компаній-членів Американської торговельної палати вірять що війна закінчиться у 2023 році, 12% – у 2024 році. 92% компаній вважають, що Україна переможе в війні, свідчать результати опитування останнього опитування «Бізнес-клімат в Україні: прогнозування у невизначеності».  

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Респонденти спрогнозували як зміниться дохід, кількість працівників та інвестиції їх компаній в 2023 році. 45% компаній-членів Палати передбачають збільшення доходу, 29% очікують зменшення доходу, та 26% думають, що дохід не зміниться. 
  • 53% респондентів зазначили, що кількість працівників їх компаній залишиться незмінною, 27% відмітили, що їх компанії скоротять кількість працівників, тоді як 20% – планують збільшення. 
  • 54% респондентів зазначили, що інвестиції їх організацій не зміняться, 30% опитаних прогнозують збільшення інвестицій, у той час як 16% – зменшення.
  • 98% компаній-членів Палати планують продовжувати діяльність в Україні в 2023 році, 2% поки не визначилися.
  • 42% представників бізнесу вважають, що економіка України зростатиме у 2023 році. 41% опитаних очікує на спад, у той час як 17% дотримуються думки, що економіка залишиться без змін.
  • Щодо прогнозу бізнес-клімату в Україні у 2023 році, 43% компаній вважають, що бізнес-клімат покращиться. 40% зазначили, що він залишиться без змін, та 17% прогнозують погіршення бізнес-клімату.
  • Бізнес-спільнота визначила ключові драйвери процесу післявоєнної відбудови України. Серед них: доступ до фінансування з прозорим розподілом коштів (82%); чітка стратегія та компетентне лідерство (57%); наявність кваліфікованих та мотивованих людей (46%); взаємодія з приватним сектором та потенційними інвесторами (44%).

Контекст

У вересні Індекс очікувань ділової активності від НБУ зріс до 46,1 з 44,1 у серпні. У вересні тривало помʼякшення бізнесом негативних оцінок перспектив своєї діяльності на тлі адаптації до воєнних умов та адаптації населення до поточної ситуації. 

Водночас руйнування виробничих потужностей, труднощі з логістикою, подорожчання енергоресурсів, зменшення обсягів інвестицій, імпорту та експорту, а також зниження купівельної спроможності стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки, заявляють в НБУ.

Український малий та середній бізнес продовжує відроджуватися: зростає Ukrainian Business Index, бізнес почав відновлювати робочі місця, створювати товарні запаси та розширювати клієнтську базу. Очікування бізнесу від результатів діяльності в 2022 році залишаються на рівні половини від доходів попереднього року. Про це свідчить дослідження Центру розвитку інновацій, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, проєкту «Дія.Бізнес» та агентства Advanter Group.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні