Категорія
Новини
Дата

Бізнес продовжує відновлюватися, негативні очікування зменшуються – опитування

Український малий та середній бізнес продовжує відроджуватися: зростає Ukrainian Business Index, бізнес почав відновлювати робочі місця, створювати товарні запаси та розширювати клієнтську базу. Очікування бізнесу від результатів діяльності в 2022 році залишаються на рівні половини від доходів попереднього року. Про це свідчить дослідження Центру розвитку інновацій, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, проєкту «Дія.Бізнес» та агентства Advanter Group.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Індекс активності бізнесу (Ukrainian Business Index) становить 33,9 (зі 100 можливих). Індекс незначно виріс із червня 2022 року, але залишається на низькому рівні, що свідчить про невпевненість бізнесу в швидкому покращенні економічної ситуації, але зростання показника за останні місяці показує, що негативні очікування бізнесу зменшуються.
  • 33,8% підприємств повністю або майже повністю припинили роботу з 24 лютого. Це нижче показника червня, коли 46,8% підприємств залишалися повністю або майже не працюючими. Така ж ситуація спостерігалася в травні. Разом із тим уже 8% підприємств вказують на те, що їхні обсяги робіт зросли порівняно з довоєнним періодом.
  • Середній очікуваний показник обсягів реалізованої продукції у 2022-му по відношенню до 2021 року: 54%, що на 4 в.п. вище за показник серпня 2022-го.
  • Не зросла порівняно з серпнем частка тих підприємців, що сподіваються на зростання бізнесу (8,8%). Стабільною залишається частка підприємців, що не бачать можливості для перезапуску бізнесу, який зупинився (11,5%), або вважають, що оборот у 2022 році становитиме не більше 20% від минулорічного (20,6%)
  • Зберігається суттєва регіональна різниця в очікуваннях бізнесу з заходу та центру України порівняно з прифронтовими областями. 63% підприємств на сході України і 39% на півдні не бачать можливостей для відновлення діяльності цього року (зазначають, що бізнес або повністю зупинено, або обороти складуть до 20% від минулорічних).
  • Найбільше заважає бізнесу у відновленні нестача фінансових ресурсів у країні, а саме неплатоспроможність клієнтів (64%). Також бізнес страждає від відсутності достатнього капіталу (51%), 38% опитаних назвали проблемою непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку, а 35% вказали на непередбачуваність дій держави, які можуть погіршити ситуацію для бізнесу.
  • 93% підприємств залучені в допомогу країні під час війни, в тому числі 67,1% долучилися до волонтерської активності.
  • Частка персоналу (по відношенню з часткою станом на 23.02), що скорочена, на поточний момент зросла до 28% (в серпні цей показник був 24%). Це означає, що в МСБ звільнено більше 1,3 млн осіб. 18% в додаток до цього складає приховане безробіття. Разом із тим намітилася тенденція найму нового персоналу (35% підприємств найняли з початку війни нових співробітників).
  • Найбільш пріоритетною задачею для уряду 59% підприємців вважають впровадження податкової реформи. По 34% — прискорення руху товарів через митницю та дотримання повного мораторію на перевірки бізнесу. 
  • Період опитування: 09.09–19.09 2022 року. Всього опитано 863 власників та CEO підприємств МСБ.
Бізнес продовжує відновлюватися, негативні очікування зменшуються – опитування /Фото 1
Бізнес продовжує відновлюватися, негативні очікування зменшуються – опитування /Фото 2
Бізнес продовжує відновлюватися, негативні очікування зменшуються – опитування /Фото 3
Бізнес продовжує відновлюватися, негативні очікування зменшуються – опитування /Фото 4
Бізнес продовжує відновлюватися, негативні очікування зменшуються – опитування /Фото 5
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Бізнес продовжує адаптуватися до воєнних умов та дещо послабив у серпні негативні оцінки перспектив своєї економічної діяльності. Водночас невизначеність із тривалістю війни та пов’язане з цим погіршення інфляційних очікувань, подальше руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, значна вимушена міграція населення всередині країни стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця. В серпні 2022 року ІОДА зріс до 44,1 із 43,6 у липні.

Серпень став місяцем хороших економічних новин. Найпримітніші події минулого місяця – рекордний обсяг отриманої міжнародної допомоги у $4,6 млрд та 50%-ве зростання аграрного експорту. Про гроші в поточному році можна не турбуватися, вважають опитані Forbes експерти, але потрібно вже зараз думати про допомогу на наступний, 2023 рік. 

Головний тренд серпня – отримання Україною рекордного з початку війни місячного обсягу міжнародної допомоги на $4,6 млрд. Найбільший внесок – ґрантові кошти від США на $3 млрд, надані через Світовий банк до Дня незалежності.

За очікуваннями уряду, у вересні обсяги допомоги також будуть суттєвими, зокрема, завдяки отриманню макрофінансової допомоги Євросоюзу на $5 млрд. Загалом у поточному році Україна розраховує отримати від партнерів близько $30 млрд, тобто ще приблизно $13 млрд до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні