Категорія
Новини
Дата

Бізнес втомився від невизначеності, про покращення економічної ситуації не йдеться – опитування Advanter Group

2 хв читання

Індекс активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index) на червень становить 35,34 (зі 100 можливих). Показник трохи зріс порівняно з квітнем (34.03). Про це свідчать результати дослідження стану та потреб малого й середнього бізнесу (МСБ) в умовах війни від Advanter Group. Проте, як зазначають автори дослідження, це більше свідчить про втому бізнесу від невизначеності та бажання інтенсифікуватися, ніж про покращення економічної ситуації: кількість замовлень від клієнтів не змінилася, але зростають об’єми випуску продукції й дещо відновлюється попит на трудові ресурси. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За підсумками п’яти місяців роботи, 21,1% підприємств повністю або майже повністю зупинили роботу (від 0% до 30% від планового показника). 8,4% підприємств вказали на зростання обсягів робіт порівняно з планом. 25,4% підприємств діють у межах запланованих показників на 2023 рік. Загалом МСБ виконують план обсягів робіт на 71,6%. 
  • Середньозважений очікуваний показник оборотів бізнесу у 2023-му проти 2022 року продовжує падати з +10,3% (оцінка, отримана в січні 2023-го) до -0,7% в червні 2023 року. Водночас більше третини (38,4%) бізнесів очікує на зростання оборотів у поточному році.
  • Не бачать перспектив 24,3% підприємців (вказали, що бізнес не працюватиме або працюватиме на рівні до 50% від оборотів попереднього року). 
  • Найбільше заважає бізнесу у відновленні нестача фінансових ресурсів у країні, а саме – неплатоспроможність клієнтів (46,9%), недоступність кредитних коштів і власного капіталу тощо. 46,9% вказують на непрогнозованість розвитку подій, а 42,8% – на непередбачуваність дій держави, які можуть погіршити ситуацію для бізнесу.
  • Порівнюючи з квітнем 2023 року, суттєвішою проблемою для бізнесу стає непередбачуваність дій держави – 42,8% (34% у квітні). Суттєво зросли ризики й проблеми, пов’язані з податковою та митною системами. Значним фактором є нестача достатнього капіталу, свідчать результати дослідження.
  • 44,1% підприємств стикнулися з проблемою блокування податкових накладних. Цей показник трохи знизився порівняно з попередньою фазою дослідження у квітні (47,7%), але продовжує суттєво переважати інші проблеми). 65,4% МСБ зіткнулися з перешкодами з боку державних органів.
  • Частка персоналу (порівнюючи з 23.02.2022), що скорочена на поточний момент, впала з 26,0% до 22,6%. Крім того, покращилася ситуація з прихованим безробіттям – до 13,2% (частка персоналу, порівнюючи з 23.02.2022, що відправлена у відпустку). Частка працюючих на умовах скороченої зарплати залишається майже незмінною (17,9%).
  • Найбільш пріоритетним завданням для влади, як і в минулій хвилі, 72% підприємців вважають знищення корупції, 54,4% – необхідність проведення судової реформи. Також значна частка підприємців вказала на необхідність покращення доступу до кредитних ресурсів, здешевлення ресурсів (47,1%) і податкової реформи 10-10-10(+3) (32,7%), змін у роботі податкової. Загалом на необхідність змін у податковій системі країни вказали 66,8% респондентів. 

Про дослідження. Період опитування: 31.05 – 11.06.2023 р. Всього опитано 753 власників і CEO підприємств МСБ.

Дослідження проведено в межах Ініціативи для відновлення економіки України, яка реалізується Advanter Group, Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, Національним проєктом Дія.Бізнес за підтримки Мінцифри, Мінекономіки, Мінфіну, Торгово-промислової палати України. 

Контекст

У травні бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності, попри повномасштабну війну. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця. У травні ІОДА залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 50,5 проти 51,5 у квітні.

Цьому сприяли відновлення енергосистеми, пожвавлення внутрішнього попиту, зокрема завдяки поступовому поверненню українців з-за кордону, а також зміцнення курсу гривні.

Український бізнес відновлюється та будує плани на майбутнє в Україні, свідчить опитування дослідницької компанії Gradus Research, яке проводилося наприкінці травня. За даними опитування, 50% компаній повернулися до роботи в довоєнному режимі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд