Категорія
Компанії
Дата

2400 магазинів за три роки, вихід на біржу та людиноцентричність. Співзасновник мережі one dollar store «Аврора» Лев Жиденко про розвиток бізнесу під час війни

За «воєнний» 2022 рік співвласник мережі магазинів «Аврора» Лев Жиденко, 43, разом із партнерами відкрили з нуля або відновили 125 магазинів. /з особистого архіву

За «воєнний» 2022 рік співвласник мережі магазинів «Аврора» Лев Жиденко, 43, разом із партнерами відкрили з нуля або відновили 125 магазинів. Фото з особистого архіву

Розвиток магазинів one dollar store, цінності компанії, відкриття в Румунії. Про що говорили в новому випуску проєкту Business Breakfast редактор-засновник Forbes Ukraine Володимир Федорін та співзасновник мережі магазинів «Аврора» Лев Жиденко

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

За «воєнний» 2022 рік співвласник мережі магазинів «Аврора» Лев Жиденко, 43, разом із партнерами відкрили з нуля або відновили 125 магазинів. Усього кількість магазинів недорогих побутових товарів сягнула 880. Виторг мережі зріс більш ніж удвічі: з 5,8 млрд грн до 13,9 млрд грн. Плани у Жиденка масштабні – відкрити за три роки до 2400 магазинів та вийти на одну з європейських бірж.

В ефірі YouTube-проєкту Forbes підприємець розповів, як влаштована команда «Аврори», цінності компанії та книжки, які допомогли йому побудувати бізнес. 

Про ринок товарів one dollar store

Виміряти цей ринок окремим сегментом важко. Завдяки швидкій ротації асортименту він може розширюватися в різних напрямках. Влітку фактично ми працюємо на ринку канцтоварів, а взимку це буде ринок ялинкових прикрас. 

Я можу привести такий приклад, який для киян буде показовим. Пʼять років тому такі продукти, як устриця, були скоріше класу «преміум» і, наскільки я памʼятаю, коштували 120 гривень. І в якийсь момент ресторатор Дмитро Борисов відкрив заклад, який продавав устриці, приблизно по 26 гривень. Це змінило ринок, там вишикувалися черги, обʼєм ринку одразу виріс, і це за собою підтягнуло виробництво. Це не наш ринок, але приклад того, як змінюється парадигма. На прикладі «Аврори» товар, який був дорогим і став дешевшим, це папір А4. 

Преміум-продукт стає звичайним і доступним для всіх. Майбутнє нашого ринку можна виміряти в тому, що є на сьогоднішній день, і в тому, що може бути. Все завдяки концепції, за якою товар став доступнішим.

Наразі доля китайської продукції в магазинах «Аврора» – до 40%. Але ми постійно працюємо, щоби було якомога більше українських виробників. Зараз доходимо до того, що це 50–60%. 

Даємо можливість повертати покупцям товар упродовж 30 днів. Якщо вимірювати короткостроково, то ми втрачаємо через це менше відсотка, але я вважаю, що й виграємо. Бо покупці краще нам довіряють, бачать, що вони можуть замінити це. 

На цьому не зупинимось. Будемо покращувати стандарти й збільшувати ці терміни, щоб підвищити внутрішній стандарт вимог до якості й дати покупцям більше надійності. 

2400 магазинів за три роки, вихід на біржу та людиноцентричність. Співзасновник мережі one dollar store «Аврора» Лев Жиденко про розвиток бізнесу під час війни /Фото 1

Про принципи «Аврори»

Головні принципи «Аврори» – класно взаємодіяти і класно щось створювати. Це ядро корпоративної культури. Ми пропагуємо людиноцентричність – наприклад, антиієрархічність. 

У нас є практика роботи топменеджменту в магазинах на звичайних посадах. Я можу приїхати в будь-який магазин і попрацювати там як стажер-продавець. У нас немає регламенту щодо цієї практики або зобов`язання. Це має бути власна ініціатива. Умовно відчуваєш, що тобі не вистачає інформації, хочеш більше побачити й дізнатися – їдь у магазин. 

Ми підтримуємо ініціативність людей. Таким чином, даємо право на помилку. Через помилку ти не будеш покараний – на помилках вчаться. Водночас у нас є «культура антикумівства». Ми не погоджуємося на те, щоби хтось був визначений постачальником тільки тому, що він чийсь знайомий чи кум. Ми хочемо, щоби це відбувалося прозоро.

У «Аврори» є великий департамент Human Capital. Бо ми до людей ставимося не як до ресурсу, а як до капіталу, який інвестуємо і який є центром нашого бізнесу. Це достатньо велика команда, в якій є різні функції, напрямки, в тому числі, наприклад, корпоративно-соціальна відповідальність. Компанія має навчальний центр, який веде понад 40 різних тренінгів. Ми вже маємо більше 10 різних тренерів. Наприклад, коли вийшов ChatGPT, уже через місяць у нас відбувся тренінг по ньому.

Володимир Герасимов для Forbes Україна

За «воєнний» 2022 рік співвласник мережі магазинів «Аврора» Лев Жиденко, 43, разом із партнерами відкрили з нуля або відновили 125 магазинів. Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

Володимир Герасимов для Forbes Україна

Усього кількість магазинів недорогих побутових товарів сягнула 880. Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

пресслужба «Аврори»

Виторг мережі зріс більш ніж удвічі: з 5,8 млрд грн до 13,9 млрд грн. Фото пресслужба «Аврори»

прес-служба «Аврори»

Плани у Жиденка масштабні – відкрити за три роки до 2400 магазинів та вийти на одну з європейських бірж. Фото прес-служба «Аврори»

2400 магазинів за три роки, вихід на біржу та людиноцентричність. Співзасновник мережі one dollar store «Аврора» Лев Жиденко про розвиток бізнесу під час війни /Фото 2

Наразі доля китайської продукції в магазинах «Аврора» – до 40%. Але ми постійно працюємо, щоби було якомога більше українських виробників.

2400 магазинів за три роки, вихід на біржу та людиноцентричність. Співзасновник мережі one dollar store «Аврора» Лев Жиденко про розвиток бізнесу під час війни /Фото 3

Зараз доходимо до того, що це 50–60%.

Попередній слайд
Наступний слайд

Про втрати товару

Відсоток вкраденого, на жаль, існує. Особливо для нас це проблема через те, що багато товарів маленькі за розмірами. Ми за замовчуванням віримо людям. Переважна більшість клієнтів не хочуть нічого красти. Виходимо з того, що краще не обмежувати всіх через якийсь невеликий відсоток тих, хто хоче вкрасти. Тому таких обмежень і суперконтролю немає. Втрати прийнятні. 

Про Полтавщину як свій базовий регіон 

Щоб з одного місця Полтави дістатися до іншого потрібно до 10 хвилин. Заторів тут не буває. Для нас, полтавців, Київ здається дивним і складним. А в усьому іншому це рецепт того, що найголовніше в бізнесі – це люди. Я не сказав би, що це саме якийсь полтавський феномен. Весь топменеджмент «Аврори» живе і працює в Полтаві. Є певні труднощі для людей, які приїжджають до міста, але вони більше побутові. Наприклад, менший вибір шкіл, ніж у Києві. 

Наша юридична особа зареєстрована у смт Опішня Полтавського району. Це пішло ще з 2011 року. Тоді нинішній CEO «Аврори» Тарас Панасенко повернувся зі США, де був за програмою Work and Travel. Він запропонував створити на ринку в Опішні торгову точку, в якій всі товари продавалися б за «5-10-15» грн. Уже через місяць він відкрив перший магазин у Полтаві. 

Про книжки, які надихають

У мене є три книжки, які на мене дуже сильно вплинули ще в 2000-ні роки. Це серія книжок Джима Колінза «Від хорошого до величного». 

Друга – це «Стратегія блакитного океану». Коли ми створювали «Аврору», дивилися в тому числі на ринок one dollar store. Бачили, що там немає суперсильних гравців. Третя книжка – «Сім навичок високоефективних людей» Стівена Кові. Я б сказав, що це «фундаментальні книжки». Зараз я вже більше читаю книжки про якісь конкретні і пропрацьовані рішення та сучасні ідеї. 

Плани «Аврори»

До кінця 2023 року ми орієнтуємося на 25 млрд грн виторгу, але намагаємося перевиконати. 

У 2022 році ми зростали, тому що у 2021-му добре попрацювали, щоб підготуватися до цього зростання. Це відбулося у тому числі завдяки залученню інвестицій з Horizon Capital.

Три основні складові зростання: інфляція, масштабування і відкриття нових торгових точок. Ми робимо так, щоб кожна торгова точка була ефективною і більш цікавою споживачам. 

Зараз ми впроваджуємо каси самообслуговування власного виробництва. Працюючі точки ремонтуємо і розширюємо їхню площу. За три роки плануємо збільшити кількість торгових точок до 2400 по всій Україні. Всього у нас зараз працює близько 8000 людей. 

У вересні 2023 року відкриваємо перший магазин за кордоном – у Румунії. Вже створена румунська команда і є CEO цього підрозділу. Обрали Румунію через те, що вона більш схожа на Україну з точки зору поведінки споживача. 

Паралельно плануємо вийти на біржу приблизно у 2026 році. Серед майданчиків розглядаємо Лондон, Бухарест або Варшаву.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні