Категорія
Новини
Дата

BlackRock не бачить ознак рецесії у США та не вірить у «бульбашку штучного інтелекту». Звіт після обвалу світових ринків 5 серпня

3 хв читання

BlackRock не бачить ознак рецесії у США та не вірить у «бульбашку штучного інтелекту». Звіт після обвалу світових ринків 5 серпня /Getty Images

Getty Images

Аналітики найбільшої інвесткомпанії світу BlackRock оцінюють дані про безробіття у США, що стали однією з причин обвалу на світових фондових ринках 5 серпня, як ознаку уповільнення економіки, але не рецесії. Компанія не стала зменшувати обсяги інвестицій у акції американських компаній, які домінують у її портфелі, та вважає нинішнє падіння ринків хорошою нагодою для купівлі таких активів. Про це йдеться у звіті BlackRock, опублікованому після подій 5 серпня, з яким ознайомився Forbes. Напередодні про перебільшені побоювання щод рецесії в США у звіті від 4 серпня писали також аналітики інвестбанку Goldman Sachs

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові аргументи BlackRock про відсутність ознак рецесії у США

  • Гірші за очікування показники ринку праці в США можуть бути ознакою уповільнення економіки, але не рецесії, оскільки основною причиною стали не звільнення, а імміграція в країну, яка спричинила збільшення пропозиції робочої сили. «Створення робочих місць сповільнюється, але середній показник за останні три місяці становить 170 000», – йдеться у звіті BlackRock.

Чому дані про зайнятість у США викликали страх рецесії

У липневому звіті про зайнятість у США зазначається про зростання безробіття з 4,1% до 4,3%, тоді як кількість нових робочих місць в економіці становить 115 000 при прогнозі у 144 000.

  • Попри сповільнення темпів зростання споживчих витрат у США, аналітики інвесткомпанії вважають цей показник «здоровим». Також вони зазначили про вищі за очікування прибутки американських корпорацій у другому кварталі. «Зростання прибутків компаній S&P 500 становить приблизно 13% порівняно з очікуваними 9% на початку року», – йдеться у звіті.

Цитата

«Ми продовжуємо тримати домінуючу частку в активах, що зростали за рахунок «мегасили» штучного інтелекту, – зазначається у звіті BlackRock. – Також ми вважаємо, що розпродаж на фондових ринках відкриває можливості для купівлі активів, оскільки на ціни могли вплинути очікування інвесторів щодо сильнішого зниження ставки ФРС».

Чому одним із тригерів обвалу у світі стала саме Японія?

  • У результаті обвалу 5 серпня ключові індекси Токійської фондової біржі Nikkei 225 та Topix впали на 13% та 11% відповідно. Для Topix це нівелювало річний приріст, падіння цього індексу було більшим, ніж навіть під час кризи 2008 року, зазначається у звіті BlackRock.
  • Більш сильний удар по фондовому ринку Японії аналітики BlackRock пояснюють різким відтоком капіталу з активів у єні, які до цього активно використовувалися для угод керрі-трейд (це операції, за яких гравці залучають кошти у місцевих валютах на ринках, де діють нижчі ставки, та конвертують їх в активи з вищими показниками дохідності – Forbes). Це відбулося на тлі зростання єни на приблизно 14% від свого 38-річного мінімуму до долара у липні, а також підвищення ключової ставки центробанку Японії до 0,25%, найвищого значення з 2008 року.
  • У звіті BlackRock зазначається, що ризики подальшого розпродажу в Японії зберігаються (але наразі Nikkei 225 відіграв суттєву частину втрачених позицій: зростання на 10% у ході торгів 6 серпня та плюс 2,3% вранці 7 серпня – Forbes). Однак аналітики вважають, що банк Японії може переглянути підхід до розв’язання проблеми слабкої єни, який він застосовував останнім часом. 
  • 6 серпня заступник керуючого банку Японії Синіті Учіда заявив у промові перед керівниками підприємств, що центральний банк не підвищуватиме процентні ставки, поки фінансові ринки нестабільні, повідомило у середу агентство Reuters.
BlackRock не бачить ознак рецесії у США та не вірить у «бульбашку штучного інтелекту». Звіт після обвалу світових ринків 5 серпня /Фото 1

Деякі фондові індекси Європи, Японії та США. Скриншот сервісу Google Finance

Контекст

У понеділок, 5 серпня, фондові біржі в усьому світі спіткав один із найбільших обвалів за останні кілька років. Інвестори влаштували розпродаж акцій через побоювання рецесії в США після публікації 2 серпня звіту про ринок праці в країні з нижчими за прогнози показниками. Крім того, Японія підняла облікову ставку до 0,25%.

Третій фактор – низка не надто переконливих звітів великих технологічних корпорацій компаній. Зокрема, Nvidia напередодні повідомила про тримісячне відтермінування виходу на ринок нових чипів штучного інтелекту через недоліки конструкції, що може вплинути на таких клієнтів, як Meta, Google та Microsoft.

Крім того, на вихідних Berkshire Hathaway Воррена Баффета повідомила, що скоротила удвічі свою частку в Apple, до $84 млрд, порівняно з приблизно $140 млрд наприкінці березня.

Протягом торгів понеділка індекс технологічних компаній Nasdaq впав на 3,4%, S&P 500 втратив 3%, Dow Jones опустився на 2,6%, японський Nikkei 225 скотився на 12% (найбільше падіння за день для країни за останні майже 40 років). Криптовалюти, зокрема біткойн та ефіріум, також зазнали значного падіння цін.

Біткоїн впав майже на 14%, до приблизно $50 000, що є найнижчим рівнем за останні пів року, ефіріум – на 17%, до приблизно $2200.

Протягом вівторка більшість фондових ринків почали відігрувати падіння.

4 серпня, одразу після публікації статистики із зайнятості у США, з’явився звіт американського інвестбанку Goldman Sachs про стан американської економіки. Goldman підвищив оцінку ймовірності рецесії у Штатах з 15% до 25%. Це найбільше значення за останній рік (однак у першому півріччі 2023-го воно було вищим). «Але ми все ще вважаємо ризик рецесії обмеженим, оскільки дані загалом виглядають нормально, і ми не бачимо значних фінансових дисбалансів», – ідеться у звіті Goldman Sachs, з яким ознайомився напередодні Forbes.

Слабкий звіт про зайнятість у США в липні може бути результатом тимчасових явищ, різке зниження попиту на працю малоймовірне, оскільки економічна активність все ще росте здоровими темпами, а інвестори могли помилково «сприймати неминуче сповільнення за рецесію», зазначили аналітики Goldman Sachs.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд