Близько 3% на рік. МВФ оголосив найслабший середньостроковий прогноз глобального зростання з 1990 року
Категорія
Новини
Дата

Близько 3% на рік. МВФ оголосив найслабший середньостроковий прогноз глобального зростання з 1990 року

Прогноз глобального економічного зростання на наступні пʼять років від Міжнародного валютного фонду є найслабшим за понад три десятиліття, пише Bloomberg. МВФ прогнозує, що світова економіка за цей період зросте приблизно на 3%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами керуючої директорки Крісталіни Георгієвої, це найнижчий середньостроковий прогноз зростання з 1990 року і менший за середній пʼятирічний показник у 3,8% за останні два десятиліття.
  • До 2023 року глобальний валовий внутрішній продукт, ймовірно, збільшиться менш ніж на 3%. Це відповідає січневому прогнозу фонду в 2,9%.
  • Близько 90% країн із розвиненою економікою зіткнуться із уповільненням зростання цього року, оскільки посилення грошово-кредитної політики чинить тиск на попит і уповільнює економічну активність у США та зоні євро. 
  • «В умовах зростаючої геополітичної напруженості і все ще високої інфляції надійне відновлення залишається недосяжним, – сказала Георгієва. – Це завдає шкоди перспективам усіх, особливо найбільш уразливих людей та найбільш уразливих країн».
  • За словами Георгієвої, незважаючи на похмурі перспективи зростання, висока інфляція означає, що центральні банки мають продовжувати підвищувати відсоткові ставки, допоки тиск на фінансову стабільність залишається обмеженим після нещодавніх потрясінь у банківській галузі США та Швейцарії.
  • Фонд планує опублікувати докладніший звіт «Перспективи розвитку світової економіки» 11 квітня в межах весняних зустрічей, які проводяться спільно зі Світовим банком.
  • За даними видання Financial Times, Георгієва попередила, що світова економіка переживає роки повільного зростання, а середньострокові перспективи є найслабшими за понад 30 років.
Близько 3% на рік. МВФ оголосив найслабший середньостроковий прогноз глобального зростання з 1990 року /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Контекст

Заява Георгієвої прозвучала через день після того, як МВФ попередив, що геополітична роздробленість, спричинена напруженістю у відносинах між США та Китаєм, може завдати шкоди світовій економіці, оскільки прямі іноземні інвестиції та інший капітал дедалі частіше спрямовуються до обʼєднаних блоків країн.

Вона повторила січневе попередження про те, що довгострокова фрагментація торгівлі, включаючи обмеження на міграцію, потоки капіталу та міжнародне співробітництво, може скоротити глобальний валовий внутрішній продукт на цілих 7%. За словами Георгієвої, перебої у торгівлі технологіями можуть призвести до втрат до 12% ВВП для деяких країн.

Сьогодні, 6 квітня, Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки України в 2023 році. ВВП України у 2023 році зросте на 0,5%, а наступного року зростання очікується на рівні 3,5%, йдеться в Економічному огляді регіону, який опублікований 6 квітня на сайті СБ. Попередній прогноз передбачав зростання економіки України у 2023 році на 3,3% й на 4,1% у 2024-му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні