Категорія
Новини
Дата

Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки України в 2023 році

ВВП України у 2023 році зросте на 0,5%, а наступного року зростання очікується на рівні 3,5%, йдеться в Економічному огляді регіону, який опублікований 6 квітня на сайті СБ. Попередній прогноз передбачав зростання економіки України у 2023 році на 3,3% й на 4,1% у 2024-му.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За прогнозами Світового банку, економіка України зросте на 0,5% цього року після стрімкого скорочення на 29,2% у воєнному 2022 році.
  • «Хоча економічна шкода, якої зазнала Україна в результаті вторгнення, величезна, але розблокування українських портів на Чорному морі, відновлення торгівлі зерном, а також істотна підтримка донорів — допомагають підтримувати економічну активність в цьому році», – йдеться у повідомленні.
  • Світовий банк нагадав, вартість відновлення України наразі зросла до $411 млрд, що більш ніж удвічі перевищує розмір довоєнної економіки України у 2021 році.
  • Світовий банк також оприлюднив прогноз на 2025-й – очікується зростання ВВП України на 6,5%.

Контекст

За даними Мінекономіки, ВВП України у лютому 2023 року впав на 26% (±2%), що є кращим за показник січня – 32% (±2%). У лютому порівняно із січнем дещо поліпшилася ситуація у промисловому виробництві та в інших галузях, зазначають у міністерстві.

Українська економіка стабілізувалася після торішнього падіння на 29%, і цьогоріч очікується ледь помітне економічне відновлення на 2% завдяки покращенню безпекової ситуації та логістики, йдеться в макропрогнозі інвесткомпанії ICU.

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункта – до -0,5%

НБУ чекає щонайменше на один додатковий відсотковий пункт зростання ВВП у 2023 році, тому перегляне свій прогноз, сказав в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним» заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Січневий прогноз передбачав зростання економіки цьогоріч на 0,3%. За словами Ніколайчука, спостерігається поліпшення ситуації в енергетичному секторі. Він зазначив, що НБУ не передбачає перебоїв у постачанні електроенергії до кінця року, хоча під час складання попереднього прогнозу очікувалося, що дефіцит потужностей збережеться і протягом другого-третього кварталів.

«Тож враховуючи результати першого кварталу, ми очікуємо щонайменше на один додатковий відсотковий пункт економічного зростання цього року», – наголосив Ніколайчук.

Крім того, за його словами, збільшення міжнародної допомоги може дати змогу уряду фінансувати більший дефіцит бюджету та надати додатковий фіскальний імпульс для економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні