Блокада кордону. Румунські протестувальники пропускають одиниці транспорту за добу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Блокада кордону. Румунські протестувальники пропускають одиниці транспорту за добу

Getty Images

Румунські аграрії продовжують блокувати рух вантажівок через пункти пропуску «Сірет – Порубне» та «Вікову-де-Сус – Красноїльськ» на кордоні з Україною – там проходять лише одиниці транспортних засобів на добу. Про це в ефірі телемарафону сказав речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У напрямку Порубного можуть прямувати вантажівки, які перевозять вантажі, а у напрямку Красноїльська – лише порожні вантажні транспортні засоби, пояснив Демченко. 
  • За його словами, пропускна спроможність на цих напрямках значно знизилася. «Фактично одиниці вантажних транспортних засобів перетинають кордон», – зазначив речник ДПСУ.
  • Він наголосив, що спочатку блокування тривало кілька годин на добу, а тепер рух обмежено цілодобово. «Зараз ми бачимо, що фактично цілодобово румунська сторона в обох напрямках обмежує можливість перетину кордону вантажівками. Учасники цих блокад перебувають на підʼїзних шляхах і ускладнюють рух для проїзду», – сказав Демченко.
  • Румунські протестувальники блокують два пункти пропуску з Україною – «Сірет – Порубне» та «Вікову-де-Сус – Красноїльськ». Напередодні Державна митна служба повідомила, що з 18 січня протестувальники планують перекрити третій ПП – «Халмеу – Дякове».

Контекст

13 січня на території Румунії фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет», що навпроти українського ПП «Порубне», а 15 січня – ПП «Вікову-де-Сус». Фермери з румунських регіонів Сучава та Ботошані нарікають на імпорт з України. 

За їхніми словами, поставки українського зерна завантажили всі потужності з перевалки в порту Констанци й обвалили ціни на сільськогосподарську продукцію в регіоні. Серед вимог румунських аграрних асоціацій та обʼєднань – дотації та компенсація збитків фермерам, які зазнали збитків від імпорту з України, а також відновлення митних зборів на товари українського походження.

16 січня повідомлялося, що мінсільгосп Румунії та представники аграрних асоціацій досягнули угоди, в результаті якої уряд задовольнив кілька вимог фермерів. Проте протестувальники продовжують обмежувати рух транспорту на кордоні з Україною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні