Категорія
Новини
Дата

British American Tobacco змінила СЕО після сплати штрафу на $635 млн за порушення санкцій щодо Північної Кореї

Головний виконавчий директор British American Tobacco Джек Боулз пішов у відставку через три тижні після того, як компанія погодилася виплатити штраф у розмірі $635 млн за продаж цигарок до Північної Кореї в обхід санкцій США, пише Financial Times

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Виробник цигарок Lucky Strike і Dunhill заявив, що Боулза, який пропрацював у BAT 20 років, змінив фінансовий директор Тадеу Марроко.
  • Проте звільнення «не стало повною несподіванкою» з урахуванням порушень санкцій, пишуть аналітики JPMorgan, які зазначають, що порушення відбулися, принаймні частково, у той час, коли Боулз керував бізнесом BAT в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.
  • BAT визнала, що порушила санкції США, поставивши цигарки на суму близько $30 млн посольству Північної Кореї у Сингапурі. Компанія також прийняла оплату готівкою на суму трохи більше $250 млн від північнокорейських банків, що потрапили під санкції, через фінансові установи США як оплату за непрямий експорт сигарет до країни.
  • Колишній генеральний директор заявив, що «настав час для зміни керівництва, щоб вивести бізнес на новий рівень».
  • За словами аналітика RBC Capital Markets Джеймса Едвардса Джонса, бонусні виплати, сплачені BAT Боулзу, «не свідчать про те, що з його роботою були проблеми».
  • Підвищення Maррoкo, який працює в компанії вже три десятиліття, також повʼязане з тим, що BAT стикається з тиском акціонерів, які вимагають перенести первинний лістинг до Нью-Йорка.
  • Аналітики JPMorgan описали Марроко, який почав свою карʼєру в BAT у Бразилії в 1992 році, як «гідного наступника». Марроко став фінансовим директором у 2019-му. Його попередні посади – директор з трансформації групи та регіональний директор з Європи та Північної Африки. Він отримуватиме базову зарплату у розмірі £1,34 млн як виконавчий директор.

Контекст

British American Tobacco – одна з найбільших у світі тютюнових транснаціональних корпорацій та одна з 10 найбільших компаній Великої Британії, їй належать великі сигаретні бренди, включаючи Lucky Strike, Dunhill та Pall Mall. Зміни у менеджменті відбуваються в ключовий момент для BAT, яка намагається просувати альтернативні продукти, такі як електронні сигарети.

Минулого місяця British American Tobacco (BAT) зобовʼязали виплатити $635 млн (£512 млн) плюс відсотки владі США після того, як її дочірня компанія визнала продаж цигарок до Північної Кореї всупереч санкціям, пише ВВС. Тоді Боулз казав, що компанія «глибоко шкодує через неправомірну поведінку».

Штраф, який BAT сплатила владі США, став найбільшим врегулюванням такого роду, повʼязаним із комерційною діяльністю в період з 2007 до 2017 року.

Боулз очолював азіатсько-тихоокеанський підрозділ тютюнової компанії з 2013 до 2017 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні