Категорія
Новини
Дата

Бронювання. Бізнес просить владу терміново розв’язати пʼять головних проблем

2 хв читання

Європейська Бізнес Асоціація проаналізувала найчастіші запити бізнес-спільноти з питань бронювання і звернулася до Верховної Ради та уряду України з проханням розв’язати пʼять ключових проблем. Йдеться, зокрема, про терміни оновлення даних, еБронювання та економічне бронювання. 

Деталі 

  1. Підтримати і сприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту щодо продовження терміну оновлення даних до 150 днів. На 25 червня свої військово-облікові дані змогли оновити лише 2,3 млн військовозобов’язаних із приблизно 11 млн, свідчать дані Міноборони. Уже очевидно, що до 16 липня усім військовозобов’язаним не вдасться оновити дані, зокрема і через низьку пропускну спроможність держави. Тому збільшення строку ще на 90 днів є логічним кроком і повністю підтримується бізнесом, заявила EBA.
  2. Якнайшвидше запустити систему еБронювання. Процес від підготовки документів до отримання наказу про бронювання займає у середньому два місяці й потребує значних адміністративних ресурсів як з боку держави, так і бізнесу. Почастішали випадки відмов у бронюванні з боку органів влади без пояснення причин. Асоціація закликає якнайшвидше запустити систему еБронювання через ресурси порталу «Дія» як для підприємств критичної інфраструктури, так і підприємств, критичних для національної економіки, з метою прискорення процесів і унеможливлення будь-яких зловживань у процесі погодження списків.
  3. Надати заброньованим військовозобов’язаним і тим, хто перебуває в процесі бронювання, 30 днів імунітету від мобілізації для оновлення даних у ТЦК і СП. Невизначеність при поході в ТЦК і СП змушує велику кількість військовозобов’язаних уникати таких походів. Надання 30 днів імунітету значно підвищить якість та ефективність військового обліку на загальнодержавному рівні.
  4. Дозволити бронювання без обмежень щодо кількості працівників транспортної галузі, які безпосередньо задіяні в процесі здійснення вантажних перевезень. Більшість вантажних перевезень всередині держави, а також левова частка як імпортних, так і експортних операцій здійснюється саме вантажними транспортними засобами. Наявність достатньої кількості людей, які готові виходити на маршрут – це запорука економічної безпеки держави, заявила ЕВА.
  5. Дозволити запровадити економічне бронювання в країні. Бізнес готовий разом із уповноваженими представниками органів державної влади обговорювати різні моделі бронювання та визначити, яка з них може бути найбільш корисною для держави. Бізнесу важливо мати повноваження і самостійно визначати, які саме співробітники є критичними для роботи компанії.

Контекст

З 18 травня набув чинності оновлений закон про мобілізацію. Тому всі військовозобовʼязані чоловіки та жінки віком 18–60 років протягом 60 днів – до 16 липня включно – повинні оновити свої облікові дані.

Міністерство оборони України запустило мобільний застосунок «Резерв+» для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів. Через цей застосунок можна оновити свої облікові дані – фактичне місце проживання, номер телефону та e-mail.

Верховній Раді запропонували на розгляд три законопроєкти про економічне бронювання. 17 червня група народних депутатів із різних фракцій на чолі з головою комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитром Наталухою зареєструвала законопроєкти №11331-1 і №11331-2. Перший законопроєкт №11331 було подано 11 червня.

Після зустрічі президента Зеленського та головкома Сирського в Офісі президента поставили на паузу роботу над ідеєю бронювати співробітників за рівнем сплачених податків. Але невдовзі уряд має оновити правила бронювання, які діють зараз. Чи є шанси в економічного бронювання та яких саме змін чекати бізнесу, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні