Категорія
Новини
Дата

Бум штучного інтелекту зробив перший квартал найкращим за пʼять років на фондових ринках

Світові фондові ринки зафіксували свої найкращі результати у першому кварталі за пʼять років, чому сприяв ентузіазм щодо штучного інтелекту, пише Financial Times. Індекс світових акцій MSCI зріс на 7,7%.

Ключові факти

  • Індекс MSCI світових акцій цього року зріс на 7,7%, що є максимальним показником з 2019 року, при цьому акції перевершують облігації з найбільшим відривом за будь-який квартал з 2020 року.
  • Цьому сприяв індекс S&P 500, який закривався на рекордно високому рівні 22 рази протягом кварталу.
  • Бум штучного інтелекту сприяв зростанню ринку: розробник чипів Nvidia збільшив ринкову вартість понад $1 трлн за перші три місяці року, що еквівалентно приблизно одній пʼятій загального приросту світових фондових ринків за цей період.
  • Те, що почалося як технологічне ралі на Волл-стріт, поступово поширилося по всьому кварталу: акції в Європі та Японії почали випереджати США.
  • Британський індекс FTSE 100, німецький Dax, французький CAC 40 та іспанський Ibex 35 перевершили S&P 500 у березні, оскільки запаморочливий темп ралі Волл-стріт почав сповільнюватися.
  • Лідером серед основних ринків є Японія, де зростання впевненості в економіці та зростання цін на вітчизняні акції, повʼязані з мікросхемами, призвели до зростання індексу Topix на 16,2% у 2024 році, що поставило індекс у межах досяжності від історичного максимуму.

Контекст

Акції Nvidia 22 лютого зросли на 16% після виходу фінзвіту компанії. Зростання капіталізації на $277 млрд стало найбільшим денним зростанням на Волл-стріт в історії. Квартальний звіт виробника мікросхем перевершив очікування і відновив оптимізм щодо штучного інтелекту.

Nvidia, яка контролює близько 80% ринку високопродуктивних чипів штучного інтелекту, повідомила про зростання виручки у четвертому кварталі більш ніж утричі порівняно з минулим роком, до $22,1 млрд.

Виробник чипів обігнала найбільшу нафтову компанію світу Saudi Aramco за ринковою вартістю, зайнявши третю сходинку серед найбільших публічних компаній світу після Apple і Microsoft. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні