Категорія
Новини
Дата

«Бум тільки починається». Росія завалила Казахстан запитами на постачання товарів в обхід санкцій – Reuters

2 хв читання

В останні тижні російські компанії завалили казахстанських партнерів новими проханнями допомогти їм обійти західні санкції та імпортувати вкрай необхідні товари, пише Reuters із посиланням на джерела. Два інформатори повʼязали підвищений інтерес Росії з планами Туреччини щодо боротьби з транзитом підсанкційних товарів.

Ключові факти

  • Санкції спонукали Москву шукати обхідні шляхи для імпорту технологій та товарів. Для продажу тисяч товарів, заборонених Заходом, торговці створили складну мережу ланцюжків постачання через треті країни, щоб уникнути обмежень. Багато товарів ввозяться через Туреччину й колишні радянські республіки, кажуть економісти.
  • Сім джерел, які говорили на умовах анонімності, заявили, що вони стали свідками зростання кількості запитів від Росії щодо допомоги у доставці всього, від підшипників і деталей літаків до металів, через територію Казахстану. 
  • Два джерела прямо повʼязали підвищений інтерес Росії з повідомленнями про плани Туреччини щодо боротьби з транзитом підсанкційних товарів.
  • «Це означає, що бум тільки починається», – сказав один бізнесмен, який займається зовнішньою торгівлею.
  • За словами джерел, у росіян дуже довгий список покупок, який включає промислове обладнання, залізничні підшипники, передову електроніку, радіообладнання, турбіни, деталі літаків, сировину та навіть матеріали для банківських карток. Деякі російські фірми прагнули встановити довгострокові партнерські відносини для обходу санкцій.
  • За російським законодавством, дотримання західних санкцій є правопорушенням, а порушення санкцій стало прибутковою галуззю для деяких підприємців.

Контекст

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до регіону цього місяця закликав країни Центральної Азії дотримуватися санкцій і пообіцяв допомогти їм впоратися з побічними збитками.

Туреччина, союзник НАТО, заявила минулого місяця, що не експортує товари, які можуть бути використані у військових діях Росії після того, як США попередили про експорт хімікатів, мікрочипів та інших товарів. Анкара також заявила, що не допустить порушення західних санкцій у Туреччині або через неї й робитиме кроки для запобігання цьому.

Росія залишається найбільшим торговим партнером Казахстану. Експорт Казахстану до Росії минулого року збільшився на чверть – до $8,8 млрд, а продаж деяких товарів зріс. Водночас Казахстан різко збільшив імпорт компʼютерів із країн Європи та Тайваню, хоча неясно, скільки з них було потім реекспортовано до Росії.

Значне зростання торгівлі з країнами, що є сусідами з Росією, викликає питання щодо того, чи потрапляли продукти, на які поширюються санкції, до країни через «чорний хід», заявив Financial Times нещодавно призначений уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. Торгівля ЄС із країнами, включаючи Центральну Азію та Кавказ, підскочила зі збільшенням їхніх продажів до Москви.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні