Категорія
Новини
Дата

США стежать за спробами РФ обійти санкції і надають сусіднім із нею країнам $25 млн на диверсифікацію торгівлі

США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg. Адміністрація президента США Джо Байдена надасть додаткові $25 млн, щоб допомогти державам регіону диверсифікувати торговельні відносини та експортні маршрути, сказав Блінкен. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Блінкен виступив після зустрічі з міністрами закордонних справ держав Центральної Азії, які давно залежать від торгівлі з Росією та Китаєм. «Ми дуже уважно стежимо за дотриманням санкцій і ведемо постійні обговорення з низкою країн», – сказав Блінкен. Він додав, що США надали ліцензії, які можуть допомогти регіональним компаніям «згорнути цю діяльність та розірвати свої звʼязки з Росією».
  • За його словами, США підтримують диверсифікацію торгових відносин цих країн. Збільшення торгових потоків із сусідами Росії може бути ознакою того, що Москві вдалося помʼякшити вплив деяких санкційних заходів.
  • Поїздка Блінкена регіоном була покликана продемонструвати, що США є надійним партнером, здатним допомогти країнам регіону, які раніше входили до складу Радянського Союзу, у їх боротьбі з високими цінами на продовольство та енергоносії внаслідок війни в Україні. «Ми чудово усвідомлюємо побічні наслідки російської агресії, – сказав Блінкен. – Ми робимо все можливе, щоб звести їх до мінімуму, помʼякшити їх та створити безліч різних можливостей для партнерів тут, у Центральній Азії».
  • Казахстан не хоче, щоб його територію використовували для обходу санкцій, заявив міністр закордонних справ країни Мухтар Тлеуберді, виступаючи разом із Блінкеном на брифінгу.
  • Уряди в регіоні серйозно ставляться до цього питання, але проблему важко контролювати з огляду на Митний союз з Росією і діяльність дрібних торговців, а не великих компаній, сказав один високопоставлений чиновник із центральноазійської країни. За словами цього джерела, різкі стрибки у торговельних показниках багато в чому повʼязані з тим, що держави Центральної Азії отримують техніку та електроніку безпосередньо із західних країн, а не через російські компанії та дистрибʼюторів.
  • Зокрема, сплеск європейського експорту пральних машин, холодильників та іншої техніки до країн-сусідів Росії в Центральній Азії викликав побоювання, що Росія може отримати підтримку, незважаючи на санкції. Європейські офіційні особи заявили, що побоюються, що ці прилади розбирають заради компонентів, таких як напівпровідники, які можуть потрапити до російського військового спорядження.
  • Офіційні особи США стежать за ухиленням від санкцій і кажуть, що з оптимізмом дивляться на те, що регіон, який тривалий час економічно інтегрувався з Росією, демонструє деякі ознаки розʼєднання.

Контекст

Масовий виїзд росіян після вторгнення РФ до України поставив валюти колишніх радянських республік цього року на перше місце в світовому рейтингу, пише Bloomberg. Валюти Грузії та Вірменії, а також Таджикистану є одними з найкращих по відношенню до долара США, після того як з лютого туди переїхали десятки тисяч громадян Росії, привізши з собою заощадження, еквівалентні мільярдам доларів.

Значне зростання торгівлі з країнами, що є сусідами з Росією, викликає питання щодо того, чи потрапляли продукти, на які поширюються санкції, до країни через «чорний хід», заявив Financial Times нещодавно призначений уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. Торгівля ЄС із країнами, включаючи Центральну Азію та Кавказ, підскочила зі збільшенням їхніх продажів до Москви.

Однією з можливих причин зміни структури торгівлі є те, що західні компанії добровільно відмовляються від прямих продажів до Росії, навіть якщо товари не підпадають під санкції. Однак Беата Яворчик, головний економіст ЄБРР, заявила, що також збільшилися потоки товарів, які можуть «потенційно» підпадати під санкції. Деякі імпортні товари можуть мати подвійне призначення. Через кілька місяців після початку війни українська армія почала повідомляти, що деякі мікросхеми, виявлені у захопленій російській військовій техніці, перероблені з мікросхем із побутових приладів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні